Közélet

A Wagner-zsoldosok ismét visszatértek harcolni az ukrán frontra

Orosz és ukrán források is megerősítették, hogy a Wagner csoport egy része visszatért Ukrajnába, hogy harcoljon az oroszok oldalán. A Wagner-zsoldosokat szétszórták a fronton, hogy ne egy helyen tömörüljenek, így nem tudnak ismét lázadozni.

A Wagner csoport több száz tagja visszatért Ukrajnába, hogy harcoljon az oroszok oldalán – erről egy ukrán katonai szóvivő számolt be. Hozzátette, hogy a széthullott zsoldossereg katonái nem gyakorolnak jelentős hatást a csatatérre.

Fotó: Roman Romokhov / AFP

A Wagner csoport az orosz hadsereg lándzsája volt az orosz–ukrán háború első évében. A zsoldosoknak sikerült elfoglalni Bahmut várost 2023 májusában a háború leghosszabb ideig tartó összecsapásában.

Júniusban Jevgenyij Prigozsin vezetésével a csoport fellázadt Putyin rezsimjével szemben, azonban ez a felkelés hamar abba maradt és a zsoldosok Fehéroroszország felé elhagyták Ukrajnát. A Wagner vezére nem sokkal később, augusztus 23-án meghalt, amikor a repülőgépét lelőtték Oroszország felett. Prigozsin halála óta a Kreml sokkal nagyobb ellenőrzést próbál szerezni a zsoldosok felett.

Szófia olyan meghibásodott rakétákat küld Ukrajnának, amiket Bulgáriában már nem tudnak megjavítani

A bolgár belügyminisztérium kiszórja a selejtes fegyvereit Ukrajnának. Olyan hibás Sz-300-as rakétákat adnak Kijevnek, amiket saját maguk már nem tudnak megjavítani. A légvédelmi rakéták mellett lőszert küldenek még az ukránoknak.

Orosz katonai bloggerek nemrég arról kezdtek el írni, hogy a Wagner egyes katonái elkezdtek visszatérni Ukrajnába harcolni – írta meg a Telegraph

Nagyjából 500 zsoldosról vélik tudni, hogy ismét a fronton van

– ezt az ukrán hadsereg keleti parancsnokságának szóvivője közölte. Hozzátette, hogy a Wagner tagjait az oroszok a lázadás után szétszórták a front különböző pontjait, hogy ne tudjanak egy helyen összegyűlni és esetleg egy újabb felkelést szervezni.

Ami a Wagnerből maradt, az csak egy katonai egység szánalmas maradványa

– mondta Szerhij Cserevatyi. Az ukrán elnöki tanácsadó, Mikhailo Podoljak szerit a Wagner csoport ma már nem létezik, csupán egy terrorszervezet megmaradt terroristái harcolnak Ukrajnában.

Akik megmaradtak, azok vagy Afrikába mentek, vagy szerződést kötöttek az orosz védelmi minisztériummal.

 

Bahmut Putyin wagner zsoldos Kreml
Kapcsolódó cikkek