BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Wagner-zsoldosok ismét visszatértek harcolni az ukrán frontra

Orosz és ukrán források is megerősítették, hogy a Wagner csoport egy része visszatért Ukrajnába, hogy harcoljon az oroszok oldalán. A Wagner-zsoldosokat szétszórták a fronton, hogy ne egy helyen tömörüljenek, így nem tudnak ismét lázadozni.

A Wagner csoport több száz tagja visszatért Ukrajnába, hogy harcoljon az oroszok oldalán – erről egy ukrán katonai szóvivő számolt be. Hozzátette, hogy a széthullott zsoldossereg katonái nem gyakorolnak jelentős hatást a csatatérre.

Fotó: Roman Romokhov / AFP

A Wagner csoport az orosz hadsereg lándzsája volt az orosz–ukrán háború első évében. A zsoldosoknak sikerült elfoglalni Bahmut várost 2023 májusában a háború leghosszabb ideig tartó összecsapásában.

Júniusban Jevgenyij Prigozsin vezetésével a csoport fellázadt Putyin rezsimjével szemben, azonban ez a felkelés hamar abba maradt és a zsoldosok Fehéroroszország felé elhagyták Ukrajnát. A Wagner vezére nem sokkal később, augusztus 23-án meghalt, amikor a repülőgépét lelőtték Oroszország felett. Prigozsin halála óta a Kreml sokkal nagyobb ellenőrzést próbál szerezni a zsoldosok felett.

Szófia olyan meghibásodott rakétákat küld Ukrajnának, amiket Bulgáriában már nem tudnak megjavítani

A bolgár belügyminisztérium kiszórja a selejtes fegyvereit Ukrajnának. Olyan hibás Sz-300-as rakétákat adnak Kijevnek, amiket saját maguk már nem tudnak megjavítani. A légvédelmi rakéták mellett lőszert küldenek még az ukránoknak.

Orosz katonai bloggerek nemrég arról kezdtek el írni, hogy a Wagner egyes katonái elkezdtek visszatérni Ukrajnába harcolni – írta meg a Telegraph

Nagyjából 500 zsoldosról vélik tudni, hogy ismét a fronton van

– ezt az ukrán hadsereg keleti parancsnokságának szóvivője közölte. Hozzátette, hogy a Wagner tagjait az oroszok a lázadás után szétszórták a front különböző pontjait, hogy ne tudjanak egy helyen összegyűlni és esetleg egy újabb felkelést szervezni.

Ami a Wagnerből maradt, az csak egy katonai egység szánalmas maradványa

– mondta Szerhij Cserevatyi. Az ukrán elnöki tanácsadó, Mikhailo Podoljak szerit a Wagner csoport ma már nem létezik, csupán egy terrorszervezet megmaradt terroristái harcolnak Ukrajnában.

Akik megmaradtak, azok vagy Afrikába mentek, vagy szerződést kötöttek az orosz védelmi minisztériummal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.