Irán fokozta a magas szinten dúsított urán termelését – erről tájékoztatta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet tagállamait.
 

Fotó: AFP

A NAÜ egyik szóvivője kedden Bécsben elmondta, hogy 2023 közepén az Iszlám Köztársaság visszafogta a termelést.
A teheráni vezetés november végén ismertette termelési terveit, amelyeket a NAÜ ellenőrei december 19-én és 24-én a natanzi és a fordói nukleáris létesítményben tett látogatások alkalmával hitelesítettek. Ezeken a telephelyeken november óta mintegy kilenc kilogramm 60 százalékosra dúsított uránt állítottak elő, míg a megelőző hónapokban havonta három kilogrammot.

Atomfegyver előállításához 90 százalék fölötti szintre dúsított hasadóanyagra van szükség.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Teherán és a nagyhatalmak, valamint Németország által 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásból (JCPOA), amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette az iszlám köztársasággal szemben hozott szankciók feloldását.
Az amerikai szankciók 2018-as ismételt életbe léptetésére Teherán azzal válaszolt, hogy visszavonta az iráni nukleáris tevékenységnek a megállapodásban vállalt korlátozását. A teheráni vezetés mindemellett azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

Figyelmeztette Iránt a brit külügyminiszter

David Cameron a vasárnapi Telegraph-interjúban kijelentette: a húsziknak és iráni támogatóiknak világos figyelmeztetést kell küldeni arról, hogy a világ nem tűri a hajóforgalom elleni folytatólagos támadásokat.