Közélet

A Kreml nekiment Orbán Viktornak – üzentek a magyar kormányfőnek

Prágában úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltban rossz tapasztalatai voltak. A Kreml nem hagyta ezt szó nélkül.

Oroszország nem jelent veszélyt azokra az államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak. 

Fotó: AFP

Messze nem mindenben értünk egyet Orbán úrral, Oroszország nem jelent semmilyen veszélyt

– ellentétben azzal, amit most irigylésre méltó állandósággal ismételgetnek az Európai Unióban – egyetlen olyan államra sem, amely nem ellenséges Oroszországgal szemben, amely nem próbál meg ellen-Oroszországgá válni, tehát az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok” – mondta Peszkov a magyar kormányfőnek azt a kijelentését kommentálva, miszerint Magyarország nem szeretne közös határt Oroszországgal. Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország a maga és gyermekei számára igyekszik biztonságot nyújtani.  

Orbán Viktor a keddi V4-csúcsot követően közölte: Magyarország szempontjából még van egy különleges tényező, mégpedig az, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel rossz tapasztalatai vannak. 

A magyar nemzetbiztonság egyik legfontosabb alapvetése az, hogy tőlünk keletre legyen egy olyan entitás, amely Oroszország és Magyarország között helyezkedik el.

„Ukrajnát tehát magyar nemzeti érdekek miatt is segítjük” – hangsúlyozta a kormányfő. 

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a véleménykülönbség ott van a V4-ek között, hogyan lehet jól segíteni Ukrajnát. 

Úgy fogalmazott, hogy a magyar álláspont világos: „Nem küldünk fegyvert Ukrajnába, se katonával, se katona nélkül, viszont ezenkívül minden segítséget megadunk” – hangsúlyozta, kiemelve a humanitárius segítséget vagy az ukrán menekültek befogadását. A miniszterelnök szerint az ukránoknak nyújtandó segítséget érintő véleménykülönbségek ellenére is van értelme a visegrádi együttműködés folytatásának. Több olyan témát is említett, amelyekben sikeres a visegrádi országok együttműködése. 

 

Ukrajna Orbán Viktor orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek