„Donald Trump volt amerikai elnök legutóbbi nyilatkozatainak a NATO-finanszírozásról és a közös védelemről ébresztőként kell szolgálniuk a szövetségesek számára, hogy fektessenek többet a védelembe” – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök Tallinnban, Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Estonia's Prime Minister Kaja Kallas addresses the press as she arrives to attend a European Council meeting at the European headquarters in Brussels, on February 1, 2024. EU leaders are to gather in Brussels on February 1, 2024, for a meeting of the European Council, where they will discuss aid to Ukraine as the war nears its second anniversary. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Európa már Trump újraválasztására készül – Kaja Kallas sürgeti a védelmi kiadások emelését.
Fotó: AFP

Arra reagálva, hogy Donald Trump megjegyzése szerint az Egyesült Államok nem védené meg azon NATO-szövetségeseket, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, Kaja Kallas azt mondta: a kijelentés azoknak a NATO-tagoknak szól, amelyek nem fektettek eleget a védelmi kapacitásuk fokozásába.

Úgy gondolom, hogy amit az amerikai elnökjelölt mondott, az talán felébreszti a szövetségesek azon csoportját, amelyek nem tettek eleget

– fogalmazott az észt kormányfő, utalva egyebek mellett arra a célkitűzésre, melynek értelmében a NATO-tagállamok védelmi büdzséjének 2024-re el kell érnie a bruttó hazai termékük (GDP) 2 százalékát.

Klíma helyett hadsereg – óriásit fordult az Európai Unió

Az ukrajnai háború és a nemzeti költségvetések szűkülése miatt változnak a finanszírozási prioritások a blokkban. Európa önvédelme pedig fontosabbá vált, mint valaha.

Roberta Metsola a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Uniónak többet kellene költenie a védelemre.

Függetlenül attól, hogy ki fogja vezetni a következő amerikai kormányt, az EU-nak világos üzenetet kell küldenie arról, hogy „elég erősek vagyunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni egymást” 

– mondta.

Az uniós parlament elnöke a volt amerikai elnök megjegyzésére utalva hozzátette: minden ilyen kijelentés esetében fel kell ismerni az abban rejlő veszélyt, egyúttal azonban azt is, hogy többet kell tenni a védelem érdekében.