Közélet

Hollandia nem szállít pótalkatrészeket az izraeli F-35-ösökhöz

Egy bíróság döntése szerint világos a veszélye annak, hogy a vadászgépeket emberi jogok megsértésére használják, miközben a polgári áldozatok száma is túl magas.

Egy holland bíróság megtiltotta az országnak, hogy F-35-ös vadászgéphez tartozó alkatrészeket szállítson Izrael számára, mondván, világos annak a veszélye, hogy azokat az emberi jogok megsértésére használnák. A döntés egy korábbi, az exportot engedélyező, decemberi ítélet utáni fellebbezés nyomán született, és hét napot adott a kormánynak arra, hogy felhagyjon a szállításokkal.

Fotó: AFP

A bíróság ítélete szerint ugyanis az izraeli légicsapások aránytalanul sok polgári áldozatot, köztük gyerekeket követelnek Gázában, ezért 

nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően Hollandiának fel kell hagynia az F-35-ös alkatrészek exportjával.

Az erről szóló engedély 2016-ban született meg, ám azt a Hamász október 7-i támadása után felülvizsgálták. A mostani döntés győzelem az emberi jogi csoportok számára.

Az amerikai vadászgépek pótalkatrészeit a holland Woensdrecht légibázison tárolják, ahonnan azokat számos európai országba és Izraelbe szállítják – írja a Bloomberg.

A bíróság döntése egybeesik Mark Rutte holland miniszterelnök izraeli útjával, aki egyelőre nem kommentálta az ítéletet. A holland külügyminisztérium pedig közölte, hogy először is tanulmányozzák a döntést.

 

Hollandia izraeli háború Izrael F-35
Kapcsolódó cikkek