Az Egyesült Államok 23 milliárd dollár értékben F-16-os harci repülőgépeket, rakétákat és bombákat ad el régi szövetségesének, Törökországnak, miután Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát – írta a Bloomberg.

Konya,,Turkiye,-,June,30,,2022:,Turkish,Air,Force,Lockheed
KONYA, TURKIYE - JUNE 30, 2022: Turkish Air Force Lockheed Martin F-16D Fighting Falcon (NW-15) take-off from Konya Airport during Anatolian Eagle Air Force Exercise török
Új F-16-osokkal bővül Törökország légiflottája.
Fotó: Shutterstock

Az amerikai kongresszus jóváhagyta, hogy Törökország akár 40 darab Lockheed Martin gyártmányú F-16-os harci repülőgépet, valamint több száz, ezekhez tartozó bombát és rakétát vásároljon.

A 23 milliárd dolláros üzlet modernizálná a török légiflottát, és megerősítené az ukrajnai és a gázai háború közé szorult NATO-tag védelmét.

Törökország így hamarosan nyugdíjazhatná régi F-4-es vadászrepülőit, és az USA után a legnagyobb F-16-os flottával rendelkezne, amíg befejezi saját harci gépeinek a fejlesztését. Jeff Flake, az Egyesült Államok ankarai nagykövete kulcsfontosságúnak nevezte az üzletet, amely biztosítja, hogy a török hadsereg a régió legerősebb szereplőjévé váljon.        

Mivel az országban a NATO legkeletibb ballisztikusrakéta-védelmi rendszere üzemel, a Szíriához közeli Incirlik légibázison pedig a Pentagon nukleáris fegyvereket tárol, védelmük ⁠⁠stratégiai fontosságú a jelenlegi geopolitikai feszültségek közepette.     

Ankara üdvözölte az F-16-osok és a fegyverek eladásának washingtoni jóváhagyását, de a szövetségesek között továbbra is feszültségek vannak: bár a török parlament nemrég rábólintott Svédország NATO-csatlakozására, a kormány továbbra is keményen kritizálja Izraelt, ráadásul a régi, orosz légvédelmi fegyvereiket sem hajlandók kicserélni modernebb, nyugati modellekre.

Keményen alkudozott Törökország, Erdogan megkérte a svéd NATO-csatlakozás árát

Ankara legfontosabb követelései teljesülni látszanak.