Ukrajna és Olaszország között biztonsági megállapodás született, az ezt rögzítő dokumentumot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök írta alá szombaton.

Meloni és Zelenszkij
Fotó: MTI/EPA/ANSA /Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Az ukrán elnök a Telegram csatornáján egyebek között jelezte, hogy a dokumentum szilárd alapot teremt Ukrajna és Olaszország hosszú távú biztonsági partnerségéhez. Úgy értékelte, hogy az olasz kormányfővel, Giorgia Melonival folytatott találkozói mindig tartalmasak. A mai találkozó fontos eredménye egy kétoldalú biztonsági megállapodás aláírása volt.

Megállapodások sora a biztonság érdekében 

Arról is beszámolt, hogy szombaton Ukrajna további támogatásáról is tárgyaltak a felek Olaszország G7-elnöksége kapcsán. Köszönetet mondott Olaszországnak az Ukrajnának nyújtott támogatásáért, különös tekintettel az ukrán állam védelmi képességére és újjáépítésére, valamint az Ukrajnának 2024 végéig nyújtott katonai segítségnyújtásért.

Pénteken Zelenszkij és Mette Frederiksen dán miniszterelnök aláírt egy megállapodást a biztonság és a hosszú távú támogatás terén való együttműködésről. Előzőleg hasonló megállapodások születtek Franciaországgal és Németországgal.

VG-Exkluzív – Tálas Péter: az orosz-ukrán konfliktus nem világháború, hanem világrendháború – Vidcast

Meddig tarthat a harc és mit jelent ebben a háborúban a győzelem? Mikor veszít az egyik fél, esetleg már tudjuk is, hogy ki a vesztes? Mi következik az ukrajnai konfliktus vége után? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Világgazdaság legújabb vidcastjában, a VG-Exkluzívban Tálas Péterrel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos főmunkatársával.

Oroszország két éve épp ezen a napon, február 24-én indította meg invázióját Ukrajna ellen, a háború azóta több tízezer emberéletet, milliárdos károkat követelt. Kijev, látván a vonakodó NATO-kiállást a teljes körű Oroszország-ellenes fellépés mellett, kétoldalú, ukrán–angol, ukrán–német, ukrán–francia biztonsági megállapodásokkal igyekszik pótolni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tartózkodását

A nyugati világ vezetői nem hagyták szó nélkül az orosz–ukrán háború kitörésének évfordulóját, Ursula von der Leyen az X közösségimédia-platformon írta: 

Szilárdabban kitartunk Ukrajna mellett, mint valaha. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg. 

Finnország állhatatosan támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges. Ukrajna és az ukránok megérdemlik az igazságos és tartós békét – áll a finn kormány közleményében. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány a háború kezdetétől a béke mellett van. 

Az EU kulcsfontosságú intézményeinek épületeit az ukrán zászló színeivel világítják meg. 

Terítéken az uniós csatlakozás

Az EU március közepéig átvizsgálja Ukrajna csatlakozására vonatkozó jogszabályokat – jelentette be Kijevben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az átvizsgálás előzi meg a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdését. Jelezte, hogy az EU már megkezdte az átvilágításm és még sok tennivalót lát. Korábban viszont arról beszélt, hogy a június elején tartandó európai parlamenti választásra nem lesz kész az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások kerete.