A világ számos országnak vezetője küldött üzenetet Ukrajnába az ott második éve folyó háború kirobbanásának évfordulóján. A nap előestéjén az EU kulcsfontosságú intézményeinek épületeit az ukrán zászló színeivel világították meg.

Díszkivilágítás, ukrán színekkel.
Fotó: ukrán külügyminisztérium

 

Támogatások számos országból

A támogató gesztust az ukrán külügyminisztérium megköszönte az Európai Tanácsnak, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak – írja az Ukrán Pravda. Jelenleg Kijevben tartózkodik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Belgium miniszterelnöke, aki az EU Tanácsának elnöki tisztét tölti be. Ma Helsinkiben minden kulcsfontosságú kormányzati épületnél ukrán zászlókat terveztek kitűzni, a városközpontban pedig a háborúban elesettek tiszteletére rendeznek nagygyűlést. Több tucat európai városban és több száz helyen terveznek demonstrációt Ukrajna támogatására szerte a világon.

Szentkirályi Alexandra: a kormány a háború kezdetétől a béke mellett van

A nyugati országok vezetői, külügyi vezetői és diplomatái számos nyilatkozatot és videóüzenetet tesznek közzé a teljes körű háború kezdetének 2. évfordulója kapcsán, és szolidaritásukat fejezik ki Ukrajnával – írja az Ukrán Pravda. Szentkirályi Alexandra, a magyar kormány szóvivője az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy a magyar kormány az orosz-ukrán háború kezdetétől a békéért és a tűzszünetért emeli fel szavát. Emlékeztetett, hogy két éve kezdődött a háború, amikor a szomszédos és magyar kisebbség lakta Ukrajnát megtámadták az oroszok.

„Két év, több százezezer kioltott élet, menekülők és szétszakított családok milliói, családok ezreinek szenvedése, pusztulása, gyermekeikkel menekülő anyák, kiszolgáltatott idősek és betegek, a frontra induló férfiak és fiatal fiúk szívszorító képeit láthatjuk minden nap” – sorolta a filmbejátszásokkal illusztrált Facebook-videójában.

Közölte, hogy minden egyes nappal egyre több a halott, a sebesült, az áldozat mindkét oldalon, és egyre nagyobb a pusztítás, valamint a fájdalom. Szólt arról is, hogy Magyarország az első perctől megnyitotta a kapukat a háború elől menekülők előtt, és az egész ország egy emberként mozdult meg, hogy segítsen – adományokkal, munkával – a menekülőkön. 

Tájékoztatása szerint ma is több mint ötezer, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik a kormány.

„A magyar kormány a kezdettől a békéért és a tűzszünetért emeli fel a szavát, és azért, hogy ne elhúzzuk, hanem zárjuk le a háborút. Mi hangos békepártiak vagyunk, mert ez a háború csak szenvedést és halált hoz” – hangsúlyozta. Mint folytatta: kívánom, a magyar emberek elsöprő többségével együtt, hogy álljon helyre a béke, és legyenek olyan vezetői Európának is, akik a béke megteremtésében segítenek.

Ursula von der Leyen: szilárdabban kitartunk, mint valaha

Ursula von der Leyen az X közösségimédia-platformon írta: Szilárdabban kitartunk Ukrajna mellett, mint valaha. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg. Amíg az ország végre fel nem szabadul – számol be a Reuters.
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke rövid tartózkodása alatt biztonsági egyezményt ír alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, összhangban a Franciaországgal és Németországgal nemrégiben kötött megállapodásokkal. Joe Biden amerikai elnök szombaton részt vesz a nagy demokráciák csoportja (G7) vezetőinek videokonferenciáján, amelynek elnöke Meloni lesz, Zelenszkjt pedig meghívták, hogy csatlakozzon a vitához.
Olaszország tölti be a G7 soros elnöki tisztét és szervezte meg a felhívást, mondván, létfontosságú, hogy megkérdőjelezzék azokat a felfogásokat, amelyek szerint a Nyugat belefáradt a konfliktusba, és Oroszország nyer.

A NATO hivatalos közösségi oldala közzétett egy videoklipet, amelyen a nyugati országokban kiképzett ukrán katonák a nemzeti himnusz sorait mondják el.

Ukrainian honour guards stand as a symbolic illumination called "Ray of Memory" is seen over the graves of Ukrainian soldiers, who died in the war with Russia, at Lychakiv Cemetery in Lviv on February 23, 2024, on the second anniversary of Russia's invasion of Ukraine. (Photo by YURIY DYACHYSHYN / AFP)
Fotó: AFP

 

Finn elnök: gondoskodnunk kell az erőforrásokról  

„Finnország állhatatosan támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges. Ukrajna és az ukránok megérdemlik az igazságos és tartós békét” – áll a finn kormány közleményében. Sauli Niinisto finn elnök, aki hamarosan távozik posztjáról, kiemelte az ukránok hősiességét a szabadságukért folytatott harcban, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnát teljes mértékben támogatni kell. „Gondoskodnunk kell arról, hogy meglegyenek a lehetőségeink és az erőforrásaink, hogy ezt a támogatást hosszú távon biztosítsuk. Gyorsan növelnünk kell a védelmi termelésünket” – tette hozzá.  

Támogatásunk nem fog megingani

Hollandiából külön felhívásokat tett közzé a királyi család, a Külügyminisztérium vezetője és a védelmi miniszter.  

Vilmos Sándor király és Maxima királyné felhívta a figyelmet az ukránok harci hősiességére, amit mindenki számára példaértékűnek nevezett, és támogatásáról biztosítottak. „Támogatásunk nem fog megingatni. Hollandia minden lépésnél melletted van” – mondta Hanke Bruins Slot külügyminiszter.

Kaisa Ollongren védelmi miniszter a 2. évforduló alkalmából tartott beszéd mellett egy infografikát osztott meg az Ukrajnának már elkészült és a jövőbeni fegyverszállításokról.

Dánia, amely előző nap kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával, biztosította Ukrajnát, hogy továbbra is támogatja az ukránokat harcukban. A nyilatkozathoz egy videót is csatoltak a Dánia által már nyújtott támogatásról, különösen Mikolajiv újjáépítésében.  

Bécs: amíg szükség van rá

A hivatalos Bécs kijelentette, hogy támogatja és támogatni fogja Ukrajnát „730 napig és addig, amíg szükség lesz rá. Putyin indította el ezt az illegális agressziós háborút Oroszország ellen, és Putyinnak kell most leállítania” – tette hozzá az osztrák külügyminisztérium.  

Edgars Rinkevičs lett elnök Twitterén tett közzé egy videót Ukrajna himnuszáról.

Már tegnap érkeztek

Sok külföldi vezető nyilatkozott már február 23-án, pénteken, ugyanakkor az az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada további szankciókat jelentett be Oroszország ellen. Szombaton – írja a Reuters – négy nyugati vezető érkezett Kijevbe, hogy kifejezze szolidaritását Ukrajnával Oroszország teljes körű inváziójának második évfordulóján. Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnökei – Giorgia Meloni, Justin Trudeau és Alexander De Croo  Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével utazott egy éjszakai vonaton Lengyelországból.

Ukrán főparancsnok: az egységre most nagyobb szükségünk van, mint valaha

Olekszandr Szirszkij, a fegyveres erők főparancsnoka Oroszország teljes körű inváziójának évfordulóján összefogásra szólította fel az ukránokat. „Amikor orosz megszállók ezreiből álló konvojok indultak minden irányból Ukrajnába, amikor rakéták és bombák ezrei zuhantak a földünkre, senki a világon nem hitte, hogy életben maradunk. Senki, kivéve az ukrán védelmi erőket, amely az első perctől kezdve szembe szállt az ellenséggel. Senki kivéve azt a több százezer önkéntes katonát, aki sorban állt a katonai sorozó irodáknál a teljes körű agresszió első óráiban. Kivéve továbbá azt a több százezer ukránt, akik az első napoktól jelentkeztek a területi védelmi erőkbe. Azon a több millió ukránon kívül, akik önként vállalták, hogy soha nem látott mértékben támogatják hadseregüket. Senki sem hitt, de Ukrajna igen! Hitt, elfogadta a csatát és túlélte...Úgy gondolom, hogy a közeljövőben aszimmetrikus választ adunk az orosz megszállóra a levegőben. Még több égő orosz repülőgép lesz. Az állam vezetése mindent megtesz ennek érdekében. És végül a legfontosabb. Ma nagyobb szükségünk van az egységre, mint valaha.”

Olekszandr Szirszkij meggyőződése, hogy Ukrajna győzelme az egységében rejlik. A győzelem pedig biztosan meglesz. Mert a fény mindig győz a sötétség felett!

A főparancsnok Oroszország teljes körű inváziójának évfordulóján összefogásra szólította fel szombaton az ukránokat. Előző nap az orosz támadók 79 infrastrukturális létesítményt támadtak meg 10 ukrajnai megyében.