Második évfordulójához ért az orosz-ukrán háború és a térképeket vizsgálva azt vehetjük észre, hogy a frontvonal szinte folyamatosan egy sávban húzódik. Fontos azonban leszögezni, hogy a háború nem teljesen 2022-ben kezdődött, hanem már 2014-ben, amikor Oroszország egy villámgyors hadművelettel annektálta a Krím-félszigetet. Ennek a konfliktusnak az eszkalációja lett a két évvel ezelőtt kezdődött háború, ami a szakértő szerint még évekig is elhúzódhat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos főmunkatársával, Tálas Péterrel beszélgettünk a harc elmúlt két évéről.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos főmunkatársa a VG-Exkluzívban.

Ami Ukrajnában zajlik az nem világháború, hanem egy világrendháború 

– fogalmazott Tálas Péter. Szerinte a harc még évekig elhúzódhat, de legkorábban 2025-ben lehet majd következtetéseket levonni a háború végkimeneteléről. Arra a kérdésre, hogy miként végződhet a harc kitérő választ adott és inkább azt boncolgatta, hogy az egyes oldalak számára mit is jelenthet a győzelem.

Sokan vélik úgy, hogy a háború addig tart, ameddig el nem fogynak az ukránok, de Tálas szerint ez nem ennyire egyszerű. A harc egy viszonylag lassú folyású küzdelem, amit azzal lehet magyarázni, hogy a felek rendkívül erős védelmi vonalakat építettek ki, amiket nehéz áttörni. Ebbe a próbálkozásba csorbult ki például az ukrán hadsereg bicskája is a tavaly júniusban kezdődött ellentámadásban

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos főmunkatársa a VG-Exkluzívban.

Ukrajna minden várakozást túlszárnyalt, amikor sikerült megállítania az oroszok villámháborúját és egy elhúzódó, felőrlő harcba kényszeríteni Moszkvát. Ezzel együtt az is világos, hogy a nyugati segítségek nélkül Kijev nem maradhatott volna talpon az elmúlt két évben. Pontosan ezért vélik többen úgy, hogy az Egyesült Államok pénze nélkül nincs remény Volodimir Zelenszkij rendszerének a fenntartására. Tálas Péter attól nem tart, hogy végleg elapad az amerikai pénzcsap, mivel szerinte az USA-nak rendkívül fontos, hogy Ukrajna ne veszítsen a háborúban.

Meddig tarthat a harc és mit jelentebben a háborúban a győzelem? Mikor veszít az egyik fél, esetleg már tudjuk is, hogy ki a vesztes? Mi következik az ukrajnai konfliktus vége után? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Tálas Péterrel, a VG-Exkluzívban.

A beszélgetést itt nézheti meg: