Közélet

Az izraeli háború 151. napja – szexuális és tömeges nemi erőszakot követtek el a Hamász tagjai az október 7-i támadása során

Az ENSZ vizsgálóbizottsága azt állapította meg, hogy alappal feltételezhető, hogy az október 7-i támadás során szexuális erőszak és tömeges nemi erőszak is előfordult. Az ENSZ küldöttsége meggyőző információt talált arról, hogy több elhurcolt túszt is hasonló kínzásoknak vetettek alá.

Alappal feltehető, hogy szexuális erőszak és tömeges nemi erőszak is előfordult több helyszínen a Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során – derül ki ENSZ-szakértők hétfőn közzétett jelentéséből. A szakemberek csapata, amelyet Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló különmegbízottja vezet, január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe adatgyűjtésre, valamint a nemi erőszak eseteiről szóló információk kiértékelésére és hitelesítésére.

Relatives Of Israeli Hostages Demonstrate In West Jerusalem
Fotó: NurPhoto via AFP

„Hiteles közvetett információkat is sikerült gyűjteni, ami szexuális erőszak egyes formáira utalhat, ideértve nemi szervek csonkítását, szexuális kínzást, vagy kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot” – olvasható a 24 oldalas ENSZ-jelentésben. A Hamász ismételten tagadta az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

A küldöttség világos és meggyőző információkat talált arról, hogy a Gázai övezetbe hurcolt egyes túszokat szexuális erőszaknak vetették alá

– áll a jelentésben. A szakértői csoport szerint teljes körű vizsgálatra van szükség az elkövetett szexuális erőszakcselekmények nagyságrendjének felmérésére.

A szakemberek beszámoltak arról is, hogy megvizsgálták a palesztin férfiakkal és nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszak eseteit is, amelyeket hatósági őrizetben, illetve a házkutatások során és ellenőrzőpontokon szenvedtek el. Az ügyben megkeresték az izraeli igazságügyi minisztériumot és katonai főügyészt is, akik szerint nem voltak feljelentések az izraeli hadsereg tagjai ellen szexuális erőszak miatt.

António Guterres ENSZ-főtitkár már tavaly is az ilyen túlkapások gondos kivizsgálását sürgette mondván, hogy a „nemi alapú erőszakot mindenkor és mindenhol el kell ítélni”.

Az ENSZ azt állítja, hogy törődik a nőkkel, de miközben itt beszélünk izraeli nőket erőszakolnak és bántalmaznak a Hamász terroristái

– jelentette ki hétfőn Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-nagykövete a világszervezet Közgyűlésében. „Kíméletlen nyomást kell gyakorolni a Hamászra, hogy véget vethessünk a szexuális erőszaknak és haladéktalanul kiszabaduljanak a túszok” – tette hozzá Erdan. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a jelentés közzétételét megelőzően a nap folyamán közölte, hogy azonnali konzultációkra hazahívják az ország ENSZ-nagykövetét. 

Az izraeli hadsereg (IDF) hangfelvételeket tett közzé, amelyek alapján azzal vádolják az ENSZ palesztin ügynökségének, az UNRWA újabb két alkalmazottját, hogy részt vettek a Hamász által vezetett október 7-i terrortámadásban. „Bent vagyok, bent vagyok a zsidókkal” – hallható a felvételeken Mamdouh al-Qali, az iszlám dzsihád terroristája, akit az IDF szerint egy UNRWA iskolájában alkalmaztak tanárként.

 

18:43

Kiderült mitől hibásodtak meg a Vörös-tenger alatt futó internetkábelek

Több tenger alatti internetkábel is megsérült a Vörös-tenger alatt. Vélhetően nem szándékos támadásról van szó, de így is a jemeni húszikhoz köthető a hiba. A DE-CIX internetes adatközpont szerint a probléma nem érinti az adatforgalmat, mivel a tartalék vezetékek továbbra is működnek.

13:31

Izrael megsemmisítette az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat

A még decemberben felfedezett, Hamász által használt alagutat több mint két hónapig vizsgálta át az izraeli hadsereg, még végül megsemmisítették és lezárták a bejáratait.

13:01

Megszakadtak a tűzszüneti tárgyalások a Hamásszal

Közeledik a ramadán és a határidő, de nincs jele áttörésnek, Áttörés nélkül szakadtak ⁠⁠meg kedden a tárgyalások Kairóban a Hamász és a közvetítők között.

09:46

Eltaláltak egy konténerszállító hajót a húszik

Svájci tulajdonú konténerszállító hajót ért támadás az Ádeni-öbölben. Azonban a találat ellenére a hajó folytatta útját, sőt még segítséget sem kért.

09:45

„Bent vagyok a zsidóknál”, "Elkaptam egy kancát" - az izraeli hadsereg felvételt tett közzé az ENSZ ügynökségének dolgozók október 7-i gusztustalan beszélgetéséről

A korábbi videófelvétel után, most hangfelvételeket tett közzé az izraeli hadsereg bizonyítandó, hogy az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynöksége segített a Hamásznak az október 7-i terrortámadásban.

izraeli háború Izrael szexuális erőszak Hamász nemi erőszak
Kapcsolódó cikkek