Az ukrán sajtó is beszámolt arról, hogy 34, a háború elől menekülni próbáló fiatalt szállítottak ki egy kis furgonból. A videót már nem tették közzé arról, ahogy szinte mindegyiket ütve-verve szállítják ki a hatóságot képviselő személyek. A Csernyivci régióban, a román határ közelében március 8-án egy kisbuszt (valójában egy zárt terű kis furgon) vettek őrizetbe 34 szabálysértővel – adta hírül az ukrán Pravda a határőrség közlése alapján.

Rally Support Ukraine In Bonn
Fotó: NurPhoto via AFP

Mint írták, rövid üldözés után a rendfenntartók megállítottak egy kisbuszt, melynek rakterében 34 férfi tartott a határ felé. Megjegyezték, hogy az őrizetbe vétel során a szabálysértők kihívóan viselkedtek, nem tartották be a határőrség jogszabályi előírásait, így a rendfenntartóknak fizikai erőszakot kellett alkalmazniuk. Mint kiderült, a kisbusz utasai Ukrajna állampolgárai, 12 különböző régió lakosai, 25 és 40 év közöttiek.

A járművet egy férfi vezette, akit illegális személymozgás megszervezésével gyanúsítanak. Egy ideig az Ukrán Állami Határőrszolgálat munkatársainak látóterében volt. A szervező az egyik azonnali üzenetküldő segítségével gyűjtötte össze az ügyfeleket. Az ellenőrző pontokat megkerülve történő Romániába szállításért minden utas tízezer eurót fizetett.

Az X közösségi oldalra kikerült videó legkevésbé sem a menekülők ellenállását mutatja, inkább az látható, hogy a lehető legmegalázóbb módon igyekeznek a hatósági emberek kiszállítani a furgonból az embereket.

Ukrajna egyre nagyobb emberhiánnyal küzd a fronton, ezért természetesen a hadseregbe való bevonulás igencsak megosztó téma az országban. A toborzótisztek pedig már bárhol a hadköteles férfiak kezébe nyomhatják a behívójukat. Egyre több videó jelenik meg a brutális kényszersorozásokról. Az ukrán hatóságok erőszakos módszerekkel toboroznak katonákat.

De a lakosság, úgy tűnik, kezdi megelégelni az egyébként korrupt toborzók fellépését, és egyre gyakrabban válaszolnak erőszakosan. Erről is készültek videók.