Szükség van jól képzett szakemberekre az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban a tárca közleménye szerint.

Mint mondta, az élelmiszeripar hatással van mindennapi életünkre, a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet tölt be az egészségünkben és a társadalmi, gazdasági fejlődésben egyaránt. A szakképzésnek ebben a „termőföldtől az asztalig” elvet követve elengedhetetlen szerepe van.

20240208_tangazdasag_ut (5)20240208 Kőszeg

GYEPGAZDÁLKODÁSI SZAKMAI NAP-ot szervezett a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző iskola és Kollégium.
Az Országos Rétiszéna Versenyen első helyet szerzett az iskola.

Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Képen: Nagy Szabolcs tangazdaság-vezetőKőszeg, tangazdaság Nagy Szabolcs fotózása GYEPGAZDÁLKODÁSI SZAKMAI NAP-ot szervez a kőszegi evangélikus középiskola, előzőleg réti széna kategóriában 1. helyet nyertek országos versenyen, ut, 20240208, Kőszeg, Unger Tamás / Vas Népe
Tangazdaság Kőszegen.
Fotó: Unger Tamás

Éppen ezért a kormány az Agrárminisztérium javaslatára a fenntartásában lévő középfokú agrárszakképzési iskolákat öt agrárszakképzési centrumba szervezte. Mindez a a hatékonyság növelése, az erőforrások koncentrációja, a helyi gazdasági igények felmérésén alapuló képzési kínálat kialakítása mellett, 

az új szakképzési törvény adta lehetőségek minél jobb kihasználását is célozza.

Nagy István szerint fontos, hogy az elméleti és gyakorlati tudás széles spektrumával ismerkedjenek meg a képzésben részt vevő diákok. Ezért olyan duális képzőhelyekre van szükség, ahol a tanulók a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Az ágazati képzőközponti struktúra is ezt segíti.

A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok, amelyek olyan katalizátor szerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését.

A közlemény szerint 

ma az agrár technikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak a diákoknak. 

A fiatalok a technikumból továbbtanulhatnak az agráregyetemeken, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak, és a munka világában sikeresen állhatják meg helyüket.

Több mint 20 ezer diák tanul az agrárszakképzésben, amelyből az élelmiszeripar ágazat megközelítőleg 5 ezer tanulóval számol. A megújuló agrárium, és agrárszakképzés a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a felnőttképzés iránt érdeklődők számára is nyitott, hiszen olyan innovatív lehetőséget kínál, mint az agrármodernizáció, a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció.