Az államtitkár elmondta, hogy minderre a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború is rávilágított. Az élelmiszeripar egész szegmensének támogatását és fejlesztését tekintve jó helyzetben van az ország, mert az agráriumra az európai uniós források már megérkeztek. Az élelmiszeripar pedig erős részt képvisel – mondta. 

_D75285720221022 Bercel

Több mint hetven millióból épült meg a helyi termelők piaca Bercelen
Szombat délután ünnepélyesen is átadták a helyi termékértékesítést segítő piacot a település központjában, Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár és Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében.

Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Képen: Árúsok az átadott új piacon20221022 BercelTöbb mint hetven millióból épült meg a helyi termelők piaca BercelenSzombat délután ünnepélyesen is átadták a helyi termékértékesítést segítő piacot a település központjában, Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár és Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében.Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei HírlapKépen: Árúsok az átadott új piacon
Fotó: Hüvösi Csaba

Nobilis Márton kitért arra is, hogy megvizsgálták azokat az európai országokat, ahol erős az élelmiszeripar és azt tapasztalták, hogy a támogatás azokban az országokban fentről lefelé történik. A nagy cégeket támogatják kiemelten, amelyek magukkal húzzák a kisebbeket. Ezért hozták létre a Nemzeti bajnokok program tervét. Az a cél, hogy legyenek Magyarországon az élelmiszeriparban nemzeti bajnokok.

Szeretnék elérni, hogy a nagy magyar élelmiszeripari cégek újra képesek legyenek exportálni és képesek legyenek ellátni Magyarországot a saját termékeikkel. Ezektől a cégektől fontos elvárás, hogy a kisebb magyar cégeket is magukkal húzzák. 

Nem érdek, hogy egyetlen egy kiscég is csődbe menjen a nagyok miatt

mondta, hozzátéve: fontos a kiscégek fejlődése annak érdekében, hogy helyben tudják friss és jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a családokat. 

Nobilis Márton elmondta, hogy a multinacionális cégektől joggal várja el a kormány, hogy minél nagyobb arányban tartsanak magyar termékeket a polcaikon. Ezért vezették be azt a szabályt, hogy bizonyos termékeket negyven kilométeren belülről kell megvásárolni. 

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy amennyiben lehetőség van rá, ezek a kereskedőláncok magyar kézben legyenek, mert tőlük joggal várható el a magyar termékek árusítása. 

Mindehhez szorosan hozzátartozik az agrárszakképzés is, hogy a fiatalok a legmodernebb elméleti és gyakorlati tudást kapják meg, mert az agrárium az egyik legjobban fejlődő ágazat, amit fontos kihasználni mondta, hozzátéve, hogy e tekintetben jó az irány.