Közélet

Az izraeli háború 192. napja – a nyugati világ szerint Iránt muszáj elszigetelni

David Cameron sürgette Izraelt, hogy kerülje el az eszkalációt, miközben megérti Teherán akcióját is.

A brit külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Iránnak joga volt válaszolni a damaszkuszi konzulátus elleni izraeli támadásra. A Sky News megkérdezte az Egyesült Királyság külügyminiszterét, David Cameront, hogy megtorolták volna-e, ha valamelyik diplomáciai épületét egy másik országból megtámadják. 

Iran's attack on Israel - Solidarity demonstration in Berlin
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Arra a kérdésre, hogy Izrael „jó ítélőképességet” tanúsított-e, amikor megtámadta az iráni konzulátus épületét Szíriában, és megölt magas rangú iráni katonai parancsnokokat, a volt brit miniszterelnök azt mondta:

„Teljesen megértem az izraeliek frusztrációját, amikor az Iráni Forradalmi Gárdára gondolnak, és amikor azzal a szörnyű dologgal kell szembesülniük, amit az egész világon elkövettek,

beleértve a Hamásznak nyújtott támogatást. Természetesen a Hamász volt a felelős azért, hogy az október 7-i konfliktus kirobbant, és az egész itt kezdődött el” – fogalmazott.

A The Guardian szerint Cameron úgy folytatta, hogy érthető az irániak feszültsége is, amiért szuverén területük egy részét megtámadták. „Óriási különbség van aközött, amit Izrael tett Damaszkuszban, és aközött, hogy Irán felfegyverzi izraeli ellenségeit, és meggondolatlan és veszélyes dolog Irán részéről, amit tett”.  

Arra, hogy mit tenne Nagy-Britannia, ha egy ellenséges nemzet megtámadná az egyik konzulátusunkat, azt válaszolta: „Nos, nagyon határozott lépéseket tennénk.” Ezt azzal egészítette ki, hogy

az országoknak joguk van válaszolni, ha úgy érzik, agressziót szenvedtek el.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hétfőn kijelentette, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a közel-keleti eszkalációt, és sürgette Izraelt, hogy szigetelje el Iránt. Megjegyezve, hogy a térségben a helyzet „nagyon instabil”, Macron szerint Irán válasza a damaszkuszi konzulátust ért csapásra „aránytalan”. Teherán vasárnap kijelentette, hogy gyakorolta „önvédelemhez való jogát” a hétvégén Izrael ellen indított drón- és rakétatámadásban.  

Izrael nem erősítette meg és nem is tagadta felelősségét az április 1-jei légi csapásért a szíriai fővárosi konzulátus ellen. 

„A szikla szélén vagyunk, és hátra  kellene lépni” – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője az Onda Cero spanyol rádiónak. Hangsúlyozta, hogy válaszcsapást vár Izraeltől az irániak példátlan légi támadására, de reméli, hogy az nem vált ki további eszkalációt. 

A Reuters cikke szerint Borrell – aki vasárnap késő este beszélt Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszterrel – aláhúzta, hogy az EU-nak a lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartania Iránnal annak ellenére, hogy az unió szankciókat vezetett be az Iszlám Köztársaság ellen, többek között a vitatott atomenergia-programja miatt.

 

Iráni Forradalmi Gárda irán izraeli háború Izrael
Kapcsolódó cikkek