Közélet

Az orosz-ukrán háború 769. napja – Észak-Korea továbbra is fegyvereket szállít Oroszországnak

A Pentagon szerint Észak-Korea nem hagy fel Oroszország felfegyverzésével és továbbra is támogatja az Ukrajna ellen vívott háborúját. A jelentések szerint az Oroszországba szállított észak-koreai rakéták száma többszörösen meghaladja a hivatalosan bejelentett számokat. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

A Pentagon szerint Észak-Korea továbbra is fegyverekkel látja el Oroszországot – mondta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón. Észak-Korea Oroszország vezető fegyverszállítójává formálódott, és a hírek szerint Moszkvának jelentős katonai csomagokat szállít, köztük ballisztikus rakétákat és több mint 3 millió tüzérségi lövedéket.

Fotó: STR

„Úgy értékeljük, hogy a partnerség továbbra is virágzik, és Észak-Korea továbbra is támogatja Oroszországot” – mondta Singh, majd hozzátette, hogy Oroszország folyamatosan olyan partnerekkel veszi fel a kapcsolatot, mint Észak-Korea és Irán, akik továbbra is támogatják az Ukrajnával vívott háborúját – írja a The Kyiv Independent. Olekszandr Filcsakov, a Harkiv megyei ügyészség vezetője korábban is jelezte, hogy

Oroszország a háború kezdete óta csaknem 50 észak-koreai rakétát használt Ukrajna megtámadására,

ami ötször több, mint a Pak Dzsongcson észak-koreai vezérkari főnök által bejelentett számok.

Oroszország Donyeck megye nyugati részére összpontosíthatja potenciális késő tavaszi vagy nyári offenzíváját Ukrajna ellen – írja legfrissebb jelentésében az Institute for the Study of War (ISW). Az ISW egy meg nem nevezett ukrán szolgálati tagra hivatkozva azt is írta, hogy március 30-án az ukrán fegyveres erők visszavertek egy orosz zászlóalj méretű gépesített rohamot a Donyeck megyei Avgyijivka közelében. Az orosz erők a front más részein is erőket halmoznak fel, Oroszország mégis csak egy szektorra összpontosíthat a támadás során.

 

18:23

Az ukrán menekültek harmada szerzett munkát Csehországban

Mintegy 382 ezer ukrán menekült tartózkodik jelenleg Csehországban, közülük 123 ezernek van szerződéses munkája, és 90 százalékuk keresetéből adót, nyugdíj-, illetve egészségbiztosítást fizet – közölte a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium kedden Prágában.

A menekültek ezzel visszaadják az államnak a nekik nyújtott segítséget

– jelentette ki sajtóértekezletén Marian Jurecka munkaügyi és népjóléti miniszter. Megjegyezte: az államkasszába így befolyó összeg ma már magasabb, mint az ukrán menekülteknek folyósított segélyek összege.

Az Ukrajna elleni két évvel ezelőtti orosz támadás után Csehország mintegy 550 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több mint 150 ezren azóta visszatértek hazájukba, vagy Nyugatra távoztak. 

A Csehországban maradt ukrán menekültek száma az utóbbi hónapokban többé-kevésbé állandósult. Többségben vannak a nők és a gyerekek. A cseh iskolákat ebben a tanévben több mint 50 ezer ukrán gyermek látogatja.

17:31

Putyin felforgatta a haditengerészet teljes vezérkarát – Oroszország hőse az új főparancsnok

Átrendezték az orosz haditengerészet főnökségét: már Vlagyimir Putyin orosz elnök is aláírta a kinevezéseket, így például az előléptetett Alekszandr Mojszejev immár nem csupán ügyvezető, hanem állandó jelleggel főparancsnoka a haditengerészetnek.

A haditengerészet főparancsnoki posztját korábban Nyikolaj Jevmenov admirális töltötte be. A váltással kapcsolatban hivatalos indoklás nem hangzott el. Mojszejevet március 19-én nevezték ki a haditengerészet főparancsnokává, akkor még ügyvezetőként – most azonban véglegesítették, amit egy videókonferencián jelentettek be.

13:33

A fehérorosz elnök váratlanul bejelentette: háborúra készülnek és ezt nem akarja eltitkolni

Fehéroroszország békés jövőjét akarja építeni, és csak a teremtés mellett elkötelezett. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezt egy grodnói munkaútján jelentette ki – írta a BELTA. 

In this handout photograph taken and released by Belarusian presidential press service on February 25, 2024, Belarus' President Alexander Lukashenko speaks with journalists during parliamentary elections at a polling station in Minsk. (Photo by Handout / Belarusian presidential press service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Belarusian presidential press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Lukasenka kiállt a béke mellett, de felkészülnek a háborúra.
Fotó: AFP

Az államfő részt vett egy időkapszulát elhelyező ünnepségen egy új grodnói városi kórház építkezésén. Megjegyezte, hogy ez az esemény a Fehéroroszországgal szomszédos országoknak szóló üzenetnek tekinthető.

Ők lövészárkokat ásnak, mi kórház alapkőnek gödröt

– mondta az elnök. Hozzátette, a régió költségvetésének egyharmada a szociális szférába - egészségügy, oktatás, kultúra, sport – kerül.

Békés jövőnket akarjuk építeni. Csak az alkotás mellett vagyunk elkötelezettek – hangsúlyozta az elnök.

Ne higgye senki, hogy harcolni akarunk. Háborúra készülünk, erről őszintén beszélek.

Mint mondta, "ha békét akarsz, készülj a háborúra".

12:21

Ukrajna és az EU határa mentén gyakorlatozik Fehéroroszország

Fehéroroszország kedden háromnapos hadgyakorlatot hirdetett Ukrajna, Litvánia és Lengyelország határainak közelében, amellyel a régióban állomásozó csapatokat készítenék fel az ország védelmére – írta a Deutsche Welle.

A hadgyakorlatot a gomeli és grodnói régiókban tartják, amelyek a minisztérium jelentő veszélynek vannak kitéve a „lehetséges nyugati agresszióval szemben”. A védelmi kiképzés mellett a hadsereg arra is felkészül, hogy milyen eljárást kell követni, ha statárium lépne életbe.

A 336. reaktív tüzérdandárral a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erejének alakulatai és katonai egységei harckészültségi ellenőrzésének kiépítése keretében parancsnoki és törzskari gyakorlatot tartanak 

– olvasható a kormány közleményében. A gyakorlatokat a fegyveres erők rakétacsapatainak és tüzérségének főnökének felügyelete alatt hajtják végre.

11:34

Putyin megnézte a rettegett orosz rakétákat, amik leszakítják az ukrán tankok tornyait

Vlagyimir Putyin orosz elnök is megnézte azokat a feljavított képességű orosz rakétákat, amelyek valósággal letépik az ukrán tankok tornyait. 

Az Mi-28NM helikopterhez készült „krizantém” nevű rakéta hatótávolsága 10 kilométerre nőtt a legutóbbi fejlesztéseknek köszönhetően, miközben egyéb paraméterei nem változtak – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Ez a 2005-ben hadrendbe állított, és azóta továbbfejlesztett rakéta immár képes olyan hatásra, hogy szinte letépi az ukrán tankok tornyait – 

nem a tank muníciójának felrobbanása, hanem a krizantém nagy hatékonyságú robbanófeje miatt. 

Vlagyimir Putyinnak ezt a fejlesztést mutatta be a hadsereg illetékese a Torzsokban található légibázison.

A jelentések szerint Putyin egyeztetett még a helikopterpilótákkal és a kiképzésen részt vevő katonákkal, továbbá megnézte az Mi-28NM mellett az Mi-8-as helikoptert is.

10:48

A legnagyobb orosz olajfinomító ellen küldött drónokat Ukrajna

A orosz csapatok kedden visszavertek egy ukrán dróntámadást, amely Oroszország legnagyobb olajfinomítója ellen irányult. Az orosz tisztviselők szerint a támadás csaknem 1300 kilométerre volt az ukrán-orosz határtól. Oroszország elektronikus hadviselésének védelmi egységei elfogtak egy ukrán drónt a Tatneft Taneco finomítója közelében, Nyizsnyekamszkban.

Ramil Mullint, Nyizsnekamszk polgármester orosz hírportáloknak azt nyilatkozta, hogy az ellenséges ukrán drónt az elektronikus védelmi rendszer hatástalanította, a támadásban senki nem sérült meg – írja a Reuters.

Ez volt Ukrajna egyik legmélyebb dróntámadása Oroszország területén.

A Taneco olajfinomító Oroszország egyik legnagyobb és legújabb olajfinomítója. Termelési kapacitása körülbelül 360 ezer hordó naponta.

fegyverszállítmány észak-korea ukrajna orosz-ukrán háború ballisztikus rakéta
Kapcsolódó cikkek