Közélet

Az orosz-ukrán háború 768. napja - Donyeck irányában összpontosíthatják tavaszi nagy támadásukat az oroszok

Az ISW közölte, annak ellenére, hogy vannak figyelmeztetések arra vonatkozóan, hogy az orosz erők a front más részein is erőket halmoznak fel, Oroszország mégis csak egy szektorra összpontosíthat a támadás során.

Oroszország Donyeck megye nyugati részére összpontosíthatja potenciális késő tavaszi vagy nyári offenzíváját Ukrajna ellen – írja legfrisebb jelentésében az Institute for the Study of War (ISW). Az amerikai háborús elemzőintézet szerint az orosz katonai parancsnokság prioritásként kezelheti az Avdijivka melletti területet, amely Donyeck megye egyik legfontosabb frontvárosa, amelyet februárban foglalt el Oroszország. A jelentés szerint Oroszország hajlandósága egy harckocsizászlóalj támadásra a térségben az egyik jele az ilyen terveknek.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu via AFP

Az ISW egy meg nem nevezett ukrán szolgálati tagra hivatkozva azt is írta, hogy március 30-án az ukrán fegyveres erők úgy tűnik, az ukrán erők március 30-án visszavertek egy orosz zászlóalj méretű gépesített rohamot a Donyeck megyei Avdijivka közelében. Ez volt az első orosz zászlóalj méretű gépesített támadás azóta, hogy az orosz erők 2023. október végén megkezdték az Avdijivka elfoglalására irányuló hadjáratot. Az orosz csapatok 36 harckocsit és 12 gyalogsági harcjárművet használhattak Tonenke falu közelében. A hírt az ukránok nem erősítették meg.

Az ISW közölte, annak ellenére, hogy vannak figyelmeztetések arra vonatkozóan, hogy az orosz erők a front más részein is erőket halmoznak fel, Oroszország mégis csak egy szektorra összpontosíthat a támadás során.

 

20:52

Moszkva melletti merénylet - Előzetes letartóztatásba helyezték a tizedik gyanúsítottat

A nyomozás eredménye szerint a tádzsik állampolgárságú Jakubzsoni Juszufzoda a merénylet előtt a bankkártyájáról pénzt utalt át a terroristák elszállásolására, majd az egyik támadónak a terrorcselekmény után is küldött pénzt.

19:16

Az ukrán nukleáris biztonság továbbra is rendkívül sebezhető

A katonai konfliktus továbbra is veszélyezteti a nukleáris biztonságot Ukrajnában, az ország déli részén katonai műveletek zajlanak a zaporizzsjai atomerőmű közelében, több helyen légiriadók szólalnak meg, lövedékek csapódnak a telephelyen kívüli áramrendszerekbe és egy északkeleti kutatóintézetbe is – mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a legfrissebb helyzetértékelésében.

16:40

Újabb orosz gyárban csaptak fel a lángok húsvéthétfőn - most Moszkva mellett

Újabb nagy tűz ütött ki ma egy orosz gyárban. Ezúttal az Elektroizolit Moszkva melletti üzeme áll lángokban. A gyárban elektromos szigetelő anyagokat állítanak elő, amelyekre nagy szükség van a fegyverrendszerekben.

 

 

15:38

Immár videó is megjelent az Avgyijivka melletti súlyos orosz kudarcról

Az orosz csapatok állítólag 36 harckocsit és 12 gyalogsági harcjárművet használhattak Tonenke falu közelében levezényelt támadásban. Most videó is megjelent a brutális vesztességekről.

14:46

Nőtt az Európába importált orosz gáz mennyisége

A Gazprom Európába irányuló földgázexportja idén eddig elérte a 7,74 milliárd köbmétert.

14:07

Harkovban megsemmisült az összes fontos energetikai infrastruktúra - bajban az ipar

Harkovban az Orosz Fegyveres Erők (AF) nagy hatótávolságú precíziós fegyvereinek hatalmas csapása következtében szinte az összes kritikus energetikai infrastruktúra megsemmisült, a helyzet nehéz az ipar számára. A város polgármestere, Igor Terekhov ezt április 1-jén jelentette be az ukrán Liga című kiadványnak adott interjújában.

14:05

A Rheinmetall vezére szerint az USA magára hagyja az EU-t

Az Egyesült Államok nem fog segíteni Európának katonai fenyegetés esetén – ezt a Rheinmetall vezérigazgatója mondta a Financial Timesnak adott interjújában.

11:44

Financial Times: az oroszok fele ukránokat lát a moszkvai terrortámadás mögött

Az oroszok több mint fele Ukrajnára, további hat százalékuk a Nyugatra mutogat a Moszkva melleti terrortámadás ügyében. Vagyis közel hatvan százalékuk osztja Vlagyimir Putyin véleményét, hogy a Nyugat minimum tudott a támadásról.

11:31

Összeesküvésszerű vád, de komoly helyről: Oroszország irányított energiafegyverekkel támadja a CIA embereit

Oroszország legalább 2014 óta támadja az amerikai tisztviselőket és a hírszerző közösség tagjait, köztük a CIA-tiszteket is, irányított energiafegyverekkel, amelyek maradandó agykárosodást okoznak.

ISW Institute for the Study of War Ukrajna orosz-ukrán háború Donyeck
Kapcsolódó cikkek