Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen vasárnap közzétette a közösségimédia-felületein kapott gyűlölködő üzeneteket azzal a céllal, hogy diskurzust indítson a dán lakosság körében az online kommunikáció szélsőséges megnyilvánulásairól.

dán miniszterelnök
A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen közzétette a közösségi médiában kapott gyűlölködő üzeneteit / Fotó: DPA / picture-alliance

„A közösségi oldalakon elterjedt kemény hangvétel nem számít újdonságnak” – írta az Instagram-bejegyzésében a kormányfő, külön kiemelve 

  • a zaklatást, 
  • a szexizmust, 
  • az abúzust, 
  • a gyűlöletkeltést és 
  • a fenyegetést. 

Elmondása szerint ez sajnálatos módon sokak számára a mindennapi élet részévé vált, amit rendkívül aggasztónak talál.

Frederiksen szereplőválogatós műsorokban részt vevő, rasszista és gyűlölködő üzeneteket kapó fiatalokat, megfenyegetett újságírókat, kutatókat és köztisztviselőket, továbbá sportolókat és politikusokat is említett bejegyzésében. Elismerte továbbá, hogy hozzá is soha nem látott mennyiségben érkeztek gyűlölködő üzenetek és fenyegetések az elmúlt időszakban. „Kormányfőként nagy tűrőképességem kell legyen, de vannak olyan erőszakos tartalmú megjegyzések, amelyeket senki sem tolerálhat” – mutatott rá.

Az online érkezett gyűlölködő írások egy részét azzal a céllal tette közzé, hogy ezeket látva talán másoknak is bátorságuk támad hasonló üzenetek megosztására, amellyel elkezdődhet egy kommunikációról szóló diskurzus az országban.