Dánia további 40,5 milliárd dán koronát (2147 milliárd forint) szán védelmi kiadásokra a következő öt évben – közölte a dán kormány szerdán, miután bemutatta hadereje megerősítésének terveit.

Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen (C), Deputy Prime Minister and Minister of Defense Troels Lund Poulsen (L) and Foreign Minister Lars Loekke Rasmussen give a press conference on strengthening the Armed Forces, on March 13, 2024 in Copenhagen. The government will add new billions to the Armed Forces, so Denmark from the year 2025 will spend two percent of the gross domestic product (GNP) on its own defence. The government is also planning a major restructuring of conscription, which will result in women and men being called up on completely equal terms. (Photo by Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
A dánok rohamtempóban fegyverkeznek, újabb kétezer milliárd forintot öntenek a hadseregbe.
Fotó: AFP

Dániában nem azért fegyverkezünk, mert háborút, pusztítást vagy szenvedést akarunk. Most azért fegyverkezünk, hogy elkerüljük a háborút egy olyan világban, ahol a nemzetközi rendet kihívás elé állítják

– közölte Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

A mostani haderőfejlesztés a tavaly bejelentett, nagyszabású katonai költségvetéshez adódik hozzá, amelyben Dánia azt vállalta hogy 155 milliárd dán koronát (8157 milliárd forint) fordít védelmi kiadásokra a következő tíz évben.

Dánia a hidegháborút követően visszafogta katonai képességeit, ám az ukrajnai háború hatására a kormány ígéretének megfelelően úgy határozott, hogy a védelmi és biztonsági kiadásokat tartósan a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára emeli 2030 végéig és további haderőfejlesztést jelentett be.

A NATO elvárása szerint a tagországok költségvetésében a védelmi kiadásoknak el kell érniük a 2 százalékát, amit az alapító tag Dánia a tavaly bejelentett összeggel már teljesít. 

A dán kormánytöbbség által támogatott előirányzat meghatározza a jövőbeni fejlesztések kereteit, míg a tényleges beszerzésekről folyamatosan egyeztetnének.

Nem elég a 2 százalék: a GDP 3 százalékát kellene védelmi kiadásokra költeni Varsó szerint

Lengyelország a GDP több mint 4 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, és a lengyel elnök szerint a többi NATO-tagnak is követnie kellene ezt a példát. Andrzej Duda úgy látja, hogy az Atlanti Szövetség államainak legalább a GDP 3 százalékát kellene erre a célra fordítaniuk. Varsó szerint csak így lehet megelőzni, hogy Oroszország újabb országokat támadjon meg.