BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 785. napja – az EU kijelentette, hogy légvédelmi eszközökkel kell erősíteni Ukrajnát

DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 05: Ukrainian soldiers fire missiles from a Grad PC3B, with a homemade shuttle, at Russian positions in the direction of Bakhmut during the ongoing two-year war between Russia and Ukraine in Donbas, Ukraine on March 05, 2024. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Összefoglaló:

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését, valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós csúcsértekezlet első munkanapja után, csütörtökre virradó éjszaka. 

DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 05: Ukrainian soldiers fire missiles from a Grad PC3B, with a homemade shuttle, at Russian positions in the direction of Bakhmut during the ongoing two-year war between Russia and Ukraine in Donbas, Ukraine on March 05, 2024. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Charles Michel: légvédelmi eszközök átadásával kell erősíteni Ukrajna védelmét / Fotó: AFP

Charles Michel brüsszeli újságírókkal közölte, a tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy 

fel kell gyorsítani és fokozni kell a szükséges katonai segítségnyújtást, beleértve a tüzérségi lőszerek és rakéták átadását Ukrajnának. 

Az Európai Tanács tagjai elfogadott zárónyilatkozatukban felszólították a tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsot, hogy biztosítsa a vállalások teljesítésének nyomon követését. A katonai támogatás nyújtásának a tagállamok biztonság- és védelmi politikájának teljes tiszteletben tartása mellett, valamint biztonsági és védelmi érdekeik figyelembevétele mellett kell történnie – szögezték le. Üdvözölték azt a javaslatot, amely szerint 

az uniós bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételeket Ukrajna javára kell felhasználni, és a vonatkozó intézkedés mielőbbi elfogadására szólítottak fel.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői elítélték Oroszország nem szűnő légi- és rakétatámadásait Ukrajna polgári lakossága, valamint polgári és létfontosságú infrastruktúrája ellen, beleértve az energiaágazatot. Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják a humanitárius és polgári védelmi segítségnyújtást olyan berendezések biztosítása által, mint az áramfejlesztők és a transzformátorok – tájékoztatott Michel. Közölte továbbá, a tagállami vezetők elítélték Irán Izrael elleni támadását és hangsúlyozták: minden erőfeszítést meg kell tenni a régió stabilitásának elősegítése és a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében. Felszólították Teheránt és szövetségeseit, hogy hagyjanak fel minden olyan művelettel, amely növelheti a feszültséget a térségben. 

A legnagyobb önmérsékletre szólítunk fel minden felet

– fogalmazott Charles Michel.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.