Közélet

Több ezer jogsértést követtek el teherautó- és buszvezetők itthon

A rendőrség az európai szintű ellenőrzés keretében Magyarország egész területén a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végezte.

A rendőrök 2133 alkalommal állapítottak meg jogsértést a múlt heti Roadpol országos akcióban, amelynek során tehergépkocsikat és autóbuszokat ellenőriztek Magyarország közútjain – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a Police.hu-n

Több mint kétezer jogsértést követtek el teherautó- és buszvezetők / Forrás: police.hu

A rendőrség az európai szintű ellenőrzés keretében május 13–19. között Magyarország egész területén a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végezte.

Az összegzés szerint a rendőrök 6553 tehergépkocsit és 485 autóbuszt ellenőriztek, és 2133 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 11 tehergépkocsi és 2 busz esetében rendeltek el – írták. 

A tehergépkocsik ellenőrzésekor vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 134 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 221 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 163 alkalommal intézkedtek. 

A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzésekor hét esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 561 alkalommal nem használták biztonsági övet, passzív biztonsági eszközt, valamint 482 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet – ismertette a rendőrség. 

Az autóbuszok ellenőrzésekor vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 15 alkalommal, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 2 alkalommal intézkedtek. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 16 esetben nem használták a biztonsági övet, illetve 15-en túllépték a megengedett legnagyobb sebességet – közölte az ORFK.

 

Roadpol jogsértés autóbusz
Kapcsolódó cikkek