BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
25 April 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Laage: Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, prepares to fly in a Eurofighter during his visit to Tactical Air Wing 73 "Steinhoff". During his visit, Stoltenberg wants to get a personal impression of the capabilities of the air force's Quick Reaction Alert (QRA). Photo: Bernd Wüstneck/dpa (Photo by BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Rendkívüli: Magyarországra jön a NATO-főtitkár

Valószínűleg az orosz–ukrán háború és a NATO következő főtitkárának a megválasztása áll majd a megbeszélések középpontjában Jens Stoltenberg magyarországi látogatásán. A NATO-főtitkár többször is kijelentette a napokban, hogy Ukrajnának jogában áll katonai célpontokat támadni Oroszországban.

Szerdán, azaz június 12-én Magyarországra látogat Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára, és Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztet. Azt nem közölte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, hogy pontosan milyen témákban tárgyalnak a felek, de valószínűleg az orosz–ukrán háború lesz a megbeszélések középpontjában, és a NATO következő főtitkárának a személye is szóba kerülhet.

25 April 2024, Mecklenburg-Western Pomerania, Laage: Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, prepares to fly in a Eurofighter during his visit to Tactical Air Wing 73 "Steinhoff". During his visit, Stoltenberg wants to get a personal impression of the capabilities of the air force's Quick Reaction Alert (QRA). Photo: Bernd Wüstneck/dpa (Photo by BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Stoltenberg holnap Budapestre jön / Fotó: AFP

A magyar kormányfő a múlt héten adott interjút a Mandinernek, amelyben arról beszélt, hogy a NATO élén nem tudja elfogadni a főtitkári pozícióért kampányoló Mark Ruttét. Orbán azt is elmondta, hogy Magyarország a NATO-tagsága ellenére sem vesz részt katonai műveletben Ukrajnában, és a kormány olyan jogi megoldáson dolgozik, amelynek értelmében Magyarországnak nem kell részt vennie a NATO területén kívüli missziókban.

Szintén kapcsolódó, hogy Sulyok Tamás magyar köztársasági elnök kihagyja a Bukaresti Kilencek (B9) rigai csúcstalálkozóját. Az országcsoportot a korábban keleti blokkhoz tartozó, majd a Szovjetunió felbomlása után a NATO-hoz csatlakozó államok –Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – alapították 2015-ben.

Emiatt nem várható az esemény végén közös államfői nyilatkozattétel. Sőt, a Financial Times forrásai szerint az is felmerült, hogy Magyarországot kizárják a B9-ből, ugyanis Magyarország számos, Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalást megvétózott a munkacsoportban. Bizonyára ezek a témák is napirendre kerülnek a holnapi egyeztetéseken.

Logisztikai folyosó Magyarországon keresztül

Stoltenberg néhány napja azzal került a hírekbe, hogy kijelentette: Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében jogában áll önvédelmi okokból katonai célpontokat támadni Oroszországban – erről a katonai szövetség új tagállamában, Svédországban tett múlt hét pénteki látogatása során beszélt. Az is kiszivárgott, hogy a NATO logisztikai folyosókat hozna létre a szárazföldön az amerikai csapatok gyors frontra küldéséhez.

Az egyik útvonal Olaszországon, majd Szlovénián, Horvátországon keresztül Magyarországon érne véget. A leendő logisztikai folyosók elvileg nem befolyásolnák az országok katonai és civil életét. A szövetség szerint azért van szükség több logisztikai útvonal létrehozására, mert az orosz nagy hatótávolságú csapásmérő képesség súlyos károkat okozhat katonai infrastruktúrájában. A lehetséges útvonal is szóba kerülhet szerdán.

Stoltenberg: teljesen kizárt, hogy Oroszország megtámadja a NATO-t

Teljesen kizárt, és semmifajta jelét nem látja annak, hogy Oroszország a világ legnagyobb katonai szövetsége, azaz a NATO ellen akarna háborút indítani – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön Helsinkiben, az Alexander Stubb finn köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A világ legnagyobb katonai szövetsége évtizedek óta sikeresen előzi meg tagjai megtámadását.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.