BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: egyre több kerületben találnak érvényes szavazatokat, pár órán belül minden eldől

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Állítólag eddig a 10 kerületben 75 érvényes szavazatot találtak.

Korábban a Világgazdaság megírta: a sajtó arról számolt be, hogy Vitézy Dávid javára találtak már csütörtökön több érvényes szavazatot, azonban 

a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) közlése szerint csak péntek reggel kezdődött meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása.

NAGY Attila
Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását / Fotó: Szigetváry Zsolt

Reggel már több kerületben is találtak érvényes szavazatokat: a II. kerületben ötöt, a III.-ban hatot, a IV.-ben több tucatot, a VII., VIII., IX. kerületben is voltak érvényes szavazatok, nem megerősített információk szerint a számlálók eddig 10 kerületben 75 érvényes szavazatot találtak

– számolt be a Magyar Nemzet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik főpolgármester-jelölt javára találtak eddig el nem számolt érvényes voksokat. 

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta, hogy az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Jelezte: utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál.

A testület elnöke közölte: az urnabontások, érvénytelen szavazatok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Az ellenőrzésről Nagy azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte: fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és 

ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Megvizsgálják azt is, hogy ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel. Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt, 

a testület délutáni ülésén várhatóan már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében. 

Az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság szerdán rendelte el, Vitézy Dávid, az LMP és egy civil szervezet főpolgármester-jelöltjének a jogorvoslati kérelmével kapcsolatban. A bizottság a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan, érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. 

Mi volt a baj a főpolgármester-választáson?

Vitézy Dávid, Karácsony Gergely, az MSZP, DK és Párbeszéd közös jelöltjének kihívója szerdán sajtótájékoztatót tartott, ahol arról számolt be, hogy a főváros 23 kerületéből összesen húszból kaptak közhiteles, névvel, aláírással vállalt bejelentést, amelyek 202 szavazókört érintettek. Ennek súlyát jól mutatja, hogy Budapesten együttesen 1300 szavazókört jelöltek ki a 2024-es választásokra, tehát nagyjából minden hatodikban tapasztaltak valamiféle rendellenességet.

Ezek közöl is kiemelkedik az újpesti (IV. kerület) és az erzsébetvárosi (VII. kerület).

Az itt leadott, érvénytelennek minősített voksok száma a kétszerese, háromszorosa annak, mint más kerületekben. 202 szavazókörben dokumentálhatóan érvénytelenítették azokat a voksokat, amelyek Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz–KDNP közös jelöltjét ikszelték be, meg egy másik, valóban versenyben lévő főpolgármester-jelöltet is. Csakhogy ezek a szavazatok a vonatkozó jogszabályok szerint nem érvénytelenek, hanem érvényesek. Ugyanis a visszalépett Szentkirályi Alexandra sora vasárnap már nem volt része a szavazólapnak, így aztán ami odakerül, olyan, mintha meg se történt volna. Ennek ellenére 

a szavazóbiztosok úgy vették, hogy ha két X szerepel egy szavazólapon, bár ebből az egyik Szentkirályi Alexandrára érkezett, akkor is érvénytelen a voksolás.

A múlt vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság – nem jogerősen – megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.