Izrael a palesztín területek mellet már Libanont is támadja

Közélet
Egy izraeli harci gép hajnalban három rakétát lőtt ki a bejrúti nemzetközi repülőtér kifutópályájára, libanoni területről pedig rakéták csapódtak be az észak-izraeli Naharíja városában.

Kétfrontos harcot indított Izrael, már nemcsak a palesztin területeket, hanem Libanont is támadja. Az izraeli légierő hajnalban csapást mért a palesztin külügyminisztérium épületére Gázában, egy másik izraeli harci gép pedig három rakétát lőtt ki a bejrúti nemzetközi repülőtér kifutópályájára. A támadásokra megérkezett a válasz is: hajnalban libanoni területről rakéták csapódtak be az észak-izraeli Naharíja városában. Izrael szerda reggeltől közel 40 légitámadást hajtott végre a libanoni-izraeli határ térségében, a hadműveletben estig két libanoni halt meg, huszonnégy pedig megsebesült. Az izraeli repülőgépek és ágyúnaszádok szerdán leromboltak egy hidat Bejrúttól 20 kilométerre, amivel elvágták a Dél-Libanon felé vezető autópályát, hajnalban pedig a bejrúti nemzetközi repülőtér kifutópályáját is támadták.


Az akció válasz volt arra, hogy libanoni Hezbollah fegyveresei egy izraeli határőrposzton hét katonát megöltek, kettőt pedig elhurcoltak. A síita szervezet izraeli börtönökben raboskodó libanoniak és más arabok szabadon engedését kérte a katonákért cserébe. Az izraeli miniszterelnök elutasította a követelést, és a libanoni kormányt tette felelőssé az izraeli határőrposzt megtámadásáért. A libanoni kormányfő ugyanakkor tagadta, hogy tudtak volna az akcióról. Fuád Szinjóra arab és nyugati vezetőktől kért telefonon segítséget az országa elleni izraeli megtorlás megakadályozásához. Szinjóra először a kormányülés előtt folytatott több tárgyalást telefonon, amelyek során tájékoztatta tárgyalópartnereit a libanoni helyzetről, majd a kabinet ülése után, amikor is arra kérte őket, hogy segítsenek Libanonnak a helyzetet ellenőrzés alatt tartani. Szinjóra Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, Amr Muszával, az Arab Liga főtitkárával, Szaúd el-Fejszál herceg szaúdi és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel, Javier Solanával, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjével, Romano Prodi olasz kormányfővel és Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszterrel tárgyalt.


Az izraeli hadsereg közben folytatta hadműveletét a palesztin területeken is. A légierő Gázában rakétákkal lőtte a palesztin külügyminisztérium épületét, a támadásban legalább tíz ember, közük több gyermek megsebesült. Izrael bejelentette, hogy az egyik legszélsőségesebb vezetőnek tartja a palesztin külügyminisztert és őt akarta likvidálni az akcióval. (mtv)

Az EBRD és EBB is befagyasztotta az együttműködést Fehéroroszországgal

Minszk válaszul nem folytatja a párbeszédet az Európai Unióval az emberi jogok helyzetéről.

Szponzort talált az egyetlen afrikai kerékpárcsapat

Svájci sportszergyártó áll be az afrikai kontinens egyetlen kiemelt kategóriás csapata mögé.

Erősödő bizonytalanságra számíthatnak a munkavállalók az álláspiacon

Az álláspiac tartósan is kínálat-orientálttá válhat. Ennek hátterében a saját állás stabilitásába vetett bizalom erőteljes meggyengülése áll.

Online Adókonzultációt rendez a NAV

Az egésznapos programban vitaindító előadások és kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak az egyes témákhoz.
Világgazdaság Piactér