Mi döntött a koalíció javára?

Közélet | Politika

Fekete Sándor politológus: Továbbra is szükség lesz a koalícióra, az MSZP nem lesz képes egyedül kormányt alakítani. Az MSZP és a Fidesz közötti komoly különbség oka, hogy most jóval kevesebben mentek el szavazni, mint az első forduló során, érezhető, hogy elsősorban a jobboldali szavazók bizonytalanodtak el. Nem vagyok optimista a kétharmados törvényekkel kapcsolatban, a kormánynak továbbra sem lesz egyszerű dolga ezek előterjesztésekor. Még az MDF voksai sem lesznek elegek a kétharmados törvények elfogadtatásához, a Fidesz pedig nem lesz érdekelt ezek megszavazásában. A nagyobbik ellenzéki párt sorsa kétesélyes, elképzelhető, hogy kiválik belőle egy önálló frakció, ám az is lehet, hogy képes lesz újra megerősödni.
Fricz Tamás politológus: Négy ok vezetett az MSZP győzelméhez és a Fidesz vereségéhez, és ezek szorosan összefüggnek. Először is ez a választás 2004-ben dőlt el, amikor Medgyessy Péter lemondott, és Gyurcsány Ferenc került kormányfői szerepbe. Az új miniszterelnök másfél év alatt nem fáradt bele a kormányzásba, hitelesen képviselte, hogy lendületet tud adni az országnak. A Fidesz hibát követett el, amikor nem követelt előre hozott választásokat. A második ok a Fidesz rossz kampánya, sokáig nem volt programja. A harmadik ok az utolsó két hét történése volt, így például a Gyurcsány-Orbán párbaj, amit Orbán elvesztett, illetve Mikola hibás kommunikációja. A negyedik ok pedig az, hogy a jobboldalnak nem sikerült szövetséget kötnie, széthullott.
Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója: A következő hetekben három nagy kérdésre kaphatunk majd választ. Először is, hogy vajon kik lesznek a Gyurcsány-kormány tagjai, és mit fog tenni a kormány, illetve a koalíció a költségvetés kiigazításáért. A másik, hogy bukik-e Orbán Viktor, a harmadik pedig, hogy mi lesz az MDF-fel, ha ugyanis a Fideszben megindul az erózió, akkor út nyílik az MDF térhódításához. A mostani választás mindenképp egyedülálló, mert 16 év után először nem az a párt nyert, aki többet ígért, hanem egy modernizációs program győzött egy jólétivel szemben. A Fidesz bukását sorozatos hibák okozták, és most még az előző választások során bejött pánikkampány sem segített nekik.

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér