Modernizáció az Operában

Közélet | Társadalom

Vállalkozási tevékenységet kíván folytatni a Magyar Állami Operaház – jelentette be az intézmény főigazgatója, Hegyi Árpád Jutocsa azon a sajtótájékoztatón, amelyen a kormány által is támogatott modernizációs program részleteit mutatta be.
A múlt héten a balettigazgató által lemondásra felszólított Hegyi Árpád Jutocsa szerdán a távirati irodának adott interjújában, tegnap pedig a nagy számban megjelent szakújságírók előtt is egyértelművé tette, hogy nem mond le az operaház vezetéséről, és véghez viszi a reformokat. Mint mondta, tudatában van annak, hogy elképzelései számos személyes érdeket sértenek, ő azonban egyetlen érdeket akar szem előtt tartani, hogy az intézmény modernizációja sokadik nekifutásra végre megvalósuljon. „Ha ez nem így alakul, az operaházba minden bizonnyal kincstári biztost küldenek, aki feltételezhetően sokkal drasztikusabb eszközökhöz nyúl majd” – tette hozzá.
A modernizáció első lépései megtörténtek: a kétmilliárd forintos, két év alatt megvalósítandó reformprogram elindításához 250 millió forint folyósításáról már hetekkel korábban döntött a kormány, ebből többek között megkezdődnek a házi színpad kiépítéséhez kapcsolódó tervezési és állapotfelmérési munkálatok a régi festőtár helyén.
A Thália Színház ügyvezetője, Megyeri László, aki a főigazgató gazdasági tanácsadójaként vett részt a modernizációs elképzelések bemutatásán, a teljes ház időszerű rekonstrukcióját már középtávú tervként emlegette. Az 1984-ben felújított Andrássy úti dalszínház újabb renoválására is fel kell készülni, egy időben az Erkel Színház PPP-konstrukcióban megvalósuló teljes átépítésével – mondta. Hozzátette, hogy átírták az intézmény szervezeti és működési szabályzatát, amelyet az érdekképviseletekkel a törvény által előírt módon egyeztetnek. Ugyancsak újra kell gondolni a kollektív szerződést ahhoz, hogy számos ponton gazdaságosabban működhessen a ház – jelentették be az Opera vezetői. Bemutatták az úgynevezett modernizációs bizottságot, amelynek tíz tagjából négyet a kulturális tárca delegált, a többiek a dalszínház gazdasági és produkciós szakértői – a testületet Hegyi Árpád Jutocsa vezeti. Az operaház műsorigazgatója, Kákai István kifejtette: a jövő évi előadásszám lefaragásakor (315 helyett 265-öt tartanak a két épületben) az eladhatóság, az esténkénti bekerülési költség és a kollektív szervezési rend szempontjait vették figyelembe, hiszen vannak olyan produkciók, amelyek teltház esetén is veszteségesek. Négy produkció kerül ki a repertoárból, a jövő évre tervezett hat helyett öt premiert tartanak. A többnyire közalkalmazotti státusban dolgozók heti hatodik munkanapjának bérkiváltására esetenként kétmillió forintot költ az intézmény, egy átlagos napon így a minimálisan termelt veszteség egy- és kétmillió forint közé esik.
Hegyi Árpád Jutocsa kifejtette: az ötven elmaradó előadás napján ki lehetne adni a házat, ez naponta tízmillió forint bevételt jelenthet az intézménynek.
A főigazgató szerint a lefaragások a repertoárban és az állományban szorosan összefüggnek: ha tíz előadást hagynak el, 50 embertől kell megválni, ha 50 előadásról mondanak le, akkor csak tíz dolgozónak mondanak fel – szemléltette a jelenlegi helyzetet. Annyi bizonyos, hogy a közeljövőben minimum 10 százalékkal csökken a jelenleg 1008 fős létszám. Időközben megkezdték a 250 milliós felhalmozott bértartozás és azok járulékainak törlesztését.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.

Manny Pacquiao rendet tesz az influenszerek között

A box és a politika után most a fintech piacon készül hatalmas dobással a Fülöp-szigeteki sportoló.

Új kompetencia központot nyitott a Sanofi Budapesten

A gyógyszeripari cég 5 telephelyen van jelen Magyarországon, 2000 magyar munkavállalót foglalkoztat, az új központban jelenleg 200 dolgoznak.

Nicolas Sarkozyt bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják

A francia hatóságok feltételezése szerint Sarkozy a 2007-es kampányához összességében 50 millió eurót kapott a Kadhafi-rezsimtől.
Világgazdaság Piactér