Plusz négymilliárd közmunkaprogramokra

Közélet | Társadalom

Az idén 22 ezren vehetnek részt a közmunkaprogramokban, és a hagyományos munkák mellett új elemként jelenik meg a digitalizálás – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Herczog László szociális és munkaügyi miniszter és Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke.
Herczog László elmondása szerint a tavalyi 9 milliárd forint után az idén 13 milliárdot biztosít a kormány a közmunkaprogramokra, és ezt az összeget még mintegy 3 milliárddal egészíthetik ki a társminisztériumok.
Az idén az ár- és belvízhelyzetet megelőző munkákkal is foglalkoznak a programok résztvevői, illetve az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság iratait kezdik digitalizálni a munkanélküliek, 70 millió, papíralapú dokumentumot visznek fel számítógépre, ez a munka öt hónapig tart.
Sándor László szerint tavaly 16 ezren dolgoztak közmunkaprogramokban. A tanács elnöke elmondta: egyetlen pályázatot sem kellett alkalmatlanság miatt elutasítani, ez azt jelzi, hogy a kistérségek, a rászoruló települések tudják, mit akarnak elvégezni a közmunkaprogramok keretében.
Az idei közmunkaprogramok új elemmel is bővültek, a kormány a 13 milliárdos keretből 3 milliárd forintot a romák foglalkoztatására és a romatelepek rendbehozatalára fordít majd. VG

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.
Világgazdaság Piactér