A lósport szerelmesei arra vágynak, hogy legyen egy Kincsem-utód

Közélet | Társadalom
Tavaly már 900 versenylovat idomítottak magyar tulajdonban és 2016-ban volt minden idők legnagyobb fogadási forgalma Magyarországon. A lóverseny egyre népszerűbb, és ez a siker tovább folytatódhat. A legendás Kincsem csodakanca életéről egész estés játékfilm is készült, ami tovább öregbítheti a lóverseny jó hírnevét.

Kincsem 54 versenyen indult, mindegyiket megnyerte, nem véletlenül nevezték el és emlegetik azóta is Hungarian Wonder – Magyar csoda – néven. Sem előtte, sem utána nem volt olyan ló, amely sikereit akár csak megközelítette volna.


„Kincsem 1876 és 1879 között versenyzett, legnagyobb diadalait Ausztriában, Angliában, Franciaországban és Németországban aratta – mondta el Krebs András, a Kincsem Nemzeti Kft. marketingvezetője. – Háromévesen megnyerte az osztrák derbit és győzött Baden-Badenben is. Sok-sok történelmi tény fűződik a nevéhez. 1877-ben egy pesti versenyen olyannyira biztos volt mindenki a győzelmében, hogy, a sportfogadások történetében először, nem az első, hanem a második helyezettre fizették ki a tétre érkezett fogadások nyereményeit.”


A sárga kanca apja Cambuscan  (angol telivér), anyja Waternymph (az ozorai Esterházy-ménes kancája) volt, tulajdonosa Blaskovich Ernő.


A családban hagyomány volt a lótenyésztés, Blaskovichnak 1875-re hat-hét lova volt, emellett hat csikója. Ezt sokallotta, vevőket keresett. Két gróf ötöt kinézett magának, egy azonban nem tetszett nekik – ő volt Kincsem. A kanca így került Gödre, ott Hesp Róbert, egy Angliában tanuló szakember lett a trénere és sikereinek kovácsa. Kincsemnek 1887. március 17-én, 13. születésnapján súlyos kólikarohama volt, Tápiószentmártonban kimúlt – ekkor volt életében először beteg. Trénere, Hesp Róbert egy hónappal később hunyt el.


Az utóbbi idők másik magyar csodalova, Overdose, szintén kólikában pusztult el 2015-ben, a hamburgi ménesben. Tenyészkarrierje
még hosszú évekig tarthatott volna.


Pécsi István, a Kincsem Park igazgatója azt mondta: Overdose két fedeztetési szezont csinált végig, az egyiket itthon, Dióspusztán, a másikat Németországban, egy hamburgi ménesben. Az Overdose-ivadékok közül már 36 megszületett, ezek azok a lovak, amelyek a magyarországi fedeztetésből származnak. A Magyar Méneskönyv adatai szerint egy kézben a legtöbb csikó a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. tulajdonában van, hét a sajátjuk, de másik két lovat is Dióspusztán bértartásban gondoznak, ezeken kívül még hét utód van Magyarországon. Több került Szlovákiába, de Franciaországba, Német­országba, Romániába és Svédországba is vittek csikót. Overdose a 37 fedezéssel rekordernek számít, hiszen idehaza évente összesen átlag 220 fedeztetés van. Főleg úgy, hogy inkább azokat a méneket kedvelik a tenyésztők, amelyeknek már van olyan ivadékuk, amelynek ismerik a versenyteljesítményét, és látják, hogy öröklődnek-e a tulajdonságai.


Két évig tart egy versenyló virágkora


Az Overdose-hoz hasonló pályafutású ló igen ritka. 1874-ben Kincsem, 1960-ban Imperiál és 2005-ben Overdose volt ilyen, tehát 50-100 évente születik ehhez fogható teljesítmény. Most tavasszal fog majd kiderülni, hogy utódai örökölték-e páratlan képességeit, .


„A versenylovak kétévesen, a nyeretlen kétévesek között állnak először starthoz – mondta Krebs András. – Ezeket a korosztályos versenyek, majd a nagydíjak követik. A versenytávok is egyre hosszabbak, ahogy haladunk előre az időben, 1600 méteres az első korosztályos futam, a szezonban az utolsó versenyen, a St. Legeren pedig 2800 métert kell futniuk a lovaknak.


Egy versenyló virágkora tehát nem hosszú, általában két-három év. Annak, hogy egy ilyen kaliberű ló jól teljesít, rengeteg összetevője van. Az állóképességén és a fizikai adottságain kívül az idegrendszere is tökéletes kell legyen, és jól kell bírnia a versenyzésből adódó stresszt.”
A világ leggyorsabb lovai – ahogy Kincsem is – az angol telivérek, hiszen ezeket a lovakat évszázadokon át a gyorsaságra és a kimagasló állóképességre tenyésztették. A versenypályáról lekerülő paripák egy része később a lovassportok különféle ágaiban – elsősorban díjugratásban és militaryben – versenyez tovább. Aztán tenyésztésbe kerülnek.


Itthon is újra sikk lett a lósport


Krebs András azt mondta, minden csodálatos ló jó hatással van a sportra, ilyenkor az átlagemberek is jobban figyelnek a versenyekre, és az izgalmas futamokra tömegek mennek ki. „Annak idején, a 60-as években nem éppen a virágkorát élte a lóversenyzés, Imperiál sikerei miatt azonban 1962–63-ban megélénkült az érdeklődés – idézte fel. – Volt olyan futam, amelyikre húszezer ember jött ki. Imperiál is hatalmas egyéniség volt: 25 futamból, 20 győzelmet aratott, kétszer volt második, indult a világ 11 leggyorsabb lovának megméretésén, utódai pedig 12 Magyar Derbyt nyertek.”
Overdose hatására újra megmozdult a közönség, versenyló is több van az elmúlt három-négy évben. Most a Kincsem filmtől is azt várják, hogy reklámot csinál a sportnak.


„Tavaly már 900 versenylovat idomítottak magyar tulajdonban és minden idők legnagyobb fogadási forgalma is 2016-ban volt Magyarországon – utalt rá. – Újra sikk lett lóversenyre járni. Az idei évben 91 versenynap és négy nagy rendezvény lesz a Kincsem Parkban, és Magyarországon is lehet már játszani a világ legnagyobb lovas lottóján, amit már most nagyon szeretnek a fogadók. Nem véletlen ez, a magyar lovak és lovasok régiószinten is meghatározó versenyzők, és Magyarországon a lósport az, ami a versenysportok közül a legrégebbi hagyománnyal rendelkezik, idén éppen 190 éves évfordulóját ünnepli, 1827-ben volt az első hazai verseny.”


Mágnás lehet az új csoda


Krebs András azt mondta: manapság is van több ígéretes tehetségű magyar versenyló. Liberty Love egy francia tenyésztésű kanca, az a Ribárszky Sándor foglalkozik vele, aki Overdose trénere is volt. Az eddigi versenyeredményei nagyon biztatóak.  Capitaine Fregate szintén hároméves ló, ugyancsak Franciaországból, eddig kétszer futott és kétszer győzött. A Mágnás nevű mén pedig a kétévesek kritérium versenyét nyerte meg, és a hozzáértők szerint nagyon sokszor halljuk majd a nevét. Ahogy Quelindóra is érdemes odafigyelni – igaz, ő már érettebb versenyző.


A lósport szerelmesei persze mindannyian arra vágynak, hogy legyen egy Kincsem-utód. A lehetőség minden veretlen kétéves lóban benne van, és Overdose utódai idén tavasszal értek ebbe a korba, az első versenyek ezért lesznek idén különlegesen izgalmasak a Kincsem Parkban.


A legértékesebb lovak utódai is vagyont érnek


Az utóbbi idők leggyorsabb lovainak Black Caviart és Frankelt tartják. Black Caviar, a hatéves kanca 25 futásából 25 győzelmet aratott és közel egymilliárd forintot nyert ausztrál tulajdonosainak. Frankel – az angolok nagy kedvence – a szaúdi herceg tulajdonában van, volt olyan futása, amikor 11 hosszal nyert versenyt, két-, három- és négyévesen is bajnok volt.


A korábbi nagy lovak közül kettőt emleget a világ. Northern Dancer 1961-ben született, 18 startjából 14-szer győzött. Érdemeiért a kanadai nemzet beválasztotta a Halhatatlan Sportolók Csarnokába. Snaafi Dancer nevű utódáért 1983-ban 10 millió dollárt (1,8 milliárd forint) fizetett Mohamed bin Rasid al-Maktu.


Tudta ezt Kincsemről?


–Vitatott, hogy valóban Kisbéren született-e, az újabb források Tápiószentmártont jelölik meg.
–Szeszélyes ló volt, például egy tarka macska nélkül sohasem indult el a versenyekre, a cicát Csalogánynak hívták.
–Versenyzői pályafutása után öt csikót ellett (Budagyöngye, Ollyan Nincs, Talpra Magyar, Kincsőr, Kincs).
–Külföldi versenyei alkalmával is csak hazai vízzel volt hajlandó szomját oltani, éppen ezért mindig vele utazott egy tartálykocsi, gödi vízzel.
–1878-ban Baden-Badenben holtversenyben végzett az élen Prince Giles The Firsttel, de Blaskovich Ernő ezt nem fogadta el, így újrafutották a futamot: itt hat hosszal győzött Kincsem.
–Csontváza a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva.
–A telivértenyésztés központjának számító angliai Newmarket múzeumában is felállították a szobrát
–Mind Ausztriában (Kincsem Preis), mind hazánkban (Kincsem-díj) a róla elnevezett galoppfutam a legrangosabb esemény a szezonban.

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.

Milliárdos támogatást kap a divat- és kreatív ipar

A program keretében a tervek szerint több mint kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást.
Világgazdaság Piactér