Nemzetközi gazdaság

Tovább halad az emelkedő trendcsatornában az OTP

Több fontos hazai és nemzetközi makrogazdasági adat is megjelenik a héten, miközben a magyar jegybank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Az amerikai S&P 500-as tőzsdeindex az elmúlt hetekben tovább emelkedett, az emelkedés a történelmi csúcs (2940 pont) közelében fékeződött le. Ez az érték a legközelebbi akadály a további emelkedés előtt. Ha az átlépés sikerül, akkor a jegyzés „ismeretlen területre” kerül, és a Fibonacci-szintek segítségével becsülhetjük a továbbiakat. A napi bázisú grafikonon ezt a mérést a 2858–2784 pont között lezajlott korrekciót alapul véve érdemes elvégezni. Eredményül azt kapjuk, hogy a jegyzés a történelmi csúcsszint átlépése után, 2978 közelében ütközhet ismét akadályokba. Ha a jegyzés nem tudja átlépni felfelé az említett szintet, és onnan „délnek” fordul, akkor számolni kell azzal, hogy megtörik az az emelkedő trend, amely március 8. óta kísérte felfelé a jegyzést. A trendtörést az fogja egyértelműen jelezni, hogy a kurzus a 2904 közelében lévő támaszt is letöri. Ezután 2858, majd 2820 következhet lehetséges támaszszintként. A német DAX 30 ez alatt az idő alatt szintén emelkedni tudott, és elérte aktuális, 2018 vége óta tartó, elsődleges emelkedő trendcsatornájának felső szélét, ahová egy március vége óta tartó, az előzőn belüli, másodlagos emelkedő trend kísérte. Ha a jegyzés felfelé kilép az emelkedő trendcsatornából, 12 490 pont közelében várja újabb akadály. Az emelkedés esetleges elakadásával az említett másodlagos trend megtörhet, és a jegyzés 12 145 közelében találhat először támaszt. Ezután a kurzus 11 923–11 824 közelében érheti el a 2018 vége óta tartó, emelkedő trendcsatorna alsó szélét. Az indikátorok alapján a piac túlvettnek mondható, de konkrét eladási jelzésünk még nincs.

Eközben a BUX index tovább emelkedett, majd az utóbbi napokban aktuális, emelkedő trendcsatornájának – amely idén január óta rajzolható be a napi bázisú grafikonon – felső szélébe ütközött. A legközelebbi támasz 42 720 pont közelében várja az indexet, amely után 41 730 közelében található a következő lehetséges akadály a további esés útjában. Ezen a környéken a jegyzés el is éri az említett trendcsatorna alsó szélét. Ha a jegyzés felfelé kilépne a trendcsatornából, a következő akadály a Fibonacci-szintek alapján

a 44 220 pont lehet.

A Mol részvényeinek jegyzése meghaladta a 2017. novemberi csúcsot, azonban a heti bázisú grafikon azt mutatja, hogy nem tudott szignifikánsan az említett csúcs felett zárni. A továbbiak megítélésében ezért szükség van az előttünk álló hét zárására is. Ha az is 3350 forint felett lesz, akkor folytatódhat az emelkedés a történelmi csúcs irányába. A napi bázisú grafikonon látszik, hogy a kurzus az átlépett szint visszatesztelésére készül. Siker esetén a legközelebbi potenciális ellenállás 3487-nél húzódik. Ha a jegyzés visszaesne az említett szint alá, akkor 3277, illetve 3230 forint lehet a potenciális megálló.

Az OTP Bank részvényeinek kurzusa tovább halad a múlt év novembere óta tartó emelkedő trendcsatornában. A jegyzés várhatóan visszateszteli a 12 640 forint közelében húzódó támaszt. A trendcsatorna alsó széléig ezenkívül még egy támaszszint található 12 450 közelében. Ha ez is letörne, akkor azzal is számolni kell, hogy a jegyzés visszaesik 11 780 közelébe. A trendcsatorna felső széle 13 700 közelében húzódik, ennek az eléréséhez a kurzusnak meg kell haladnia a legutóbbi csúcsot 13 250-nél.

A Richter Gedeon jegyzése a heti bázisú grafikonon elérte a 2017 közepe óta tartó csökkenő trend vonalát, és onnan „délnek” fordulni látszik. Rövidebb távon az 5945 forint közelében lévő ellenállásban akadt el, és innen fordult lefelé. A jegyzés várhatóan megtöri a március közepe óta tartó emelkedés trendjét, és 5656 közelébe eshet vissza, amit 5387 követ. Ha a kurzus mégis meg tudná haladni az említett ellenállást, akkor 6080 következhet mint lehetséges ellenállási szint.

A Magyar Telekom árfolyama lépett egy lépcsőfokot lefelé, 453 forintra. A kurzus a további csökkenés előtt várhatóan visszateszteli a korábbi kereskedési sáv alsó szélét 462-nél. Ezután a csökkenés 443 közelébe folytatódhat. Ez a 388–473 közötti emelkedés 38,2 százalékos Fibonacci-féle korrekciós szintje is.

heti makronaptár
Ezek is érdekelhetik