Nemzetközi gazdaság

Visszatérnek Spanyolországba a turisták

Rekord mértékben csökken a munkanélküliség Spanyolországban a korlátozások enyhítésének és a külföldi turisták visszatérésének köszönhetően.

Az egy évvel korábbi gyakorlatilag nulla után májusban már 1,36 millió külföldi turista érkezett Spanyolországba – jelentette be pénteken a statisztikai hivatal.

A határon túli vendégek száma több mint a kétszeresére nőtt áprilishoz képest, de még így is 83 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtt, 2019-es szinttől.

Ugyanilyen arányban csökkent a bevétel is, a külföldi turisták májusban összesen 1,39 milliárd eurót költöttek az országban. A következő adat várhatóan még jobb lesz, hiszen június 7-étől a világ minden tájáról beengedik Spanyolországba azt, aki mindkét oltást megkapta.

Fotó: AFP

A vendégek visszatérésének, a lazuló korlátozásoknak és az oltási kampány felgyorsulásának köszönhetően júniusban már az egymást követő negyedik hónapban csökkent – második hónapban rekord mértékben – az állástalanok száma. A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra esett, ami 3,61 millió főt jelent; 2019 júniusában 3,02 millió ember volt állás nélkül. A két pénteki adat is alátámasztja, hogy

a spanyol gazdaság folytatja a kilábalást a válságból.

A ugyan a tavalyi 10,8 százalék után az első negyedévben további 0,4 százalékkal zsugorodott, a gyáripari aktivitás azonban a múlt hónapban már két évtizedes csúcsra ugrott.

koronavírus járvány külföldi turizmus Spanyolország koronavírus elleni oltás
Kapcsolódó cikkek