Nemzetközi gazdaság

Vízért tüntetnek Iránban, fullasztó az aszály

Fél évszázada nem látott szárazság sújtja Iránt idén nyáron. A tartós vízhiány különösen rossz helyzetet idézett elő Huzesztán tartományban. ahol összecsapások is voltak a tüntetők és a biztonsági erők között.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint a Huzesztánban zajló, tartós vízhiány miatt kirobbant megmozdulásokon az iráni iszlám köztársaság rendszere elleni politikai jelszavak is elhangzottak. 

Állítólag összecsapások is voltak a tüntetők és a biztonsági erők között, illetve többeket őrizetbe vettek. Hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg ezeket az értesüléseket.

Mahmúd Vázi, az elnöki hivatal kabinetfőnöke az IRNA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a delegáció feladata a helyszínen meggyőződni az állapotokról és a helyi hatóságokkal haladéktalanul megoldást találni a felmerült gondokra.

Fotó: Fatemeh Bahrami  / Anadolu Agency via AFP

Az iráni kormány ugyanakkor a tüntetési hullám átcsapásától tart más régiókra.

Vízhiány és áramkimaradások az utóbbi hetekben Irán-szerte előfordultak, jelenleg mintegy 8000 település lajtoskocsikból kapja az ivóvizet. De a helyzet különösen rossz Huzesztán tartományban, ahol 50 Celsius-fokot is mutatott a hőmérő higanyszála. Mindez hatással volt a regionális mezőgazdaságra is. 

Irán, amely víz-erőforrásai 90 százalékát a agráriumban használja el,  jelenleg fél évszázada nem látott súlyos aszállyal küzd – figyelmeztet a Middle East Institute elemzője. Az ország lakosságának több mint hetven százaléka él olyan területeken, ahol a most Huzesztánban tapasztaltakhoz hasonló vízhiány alakulhat ki. 

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ennek csak részben oka a szokatlanul száraz nyár; már a tél is enyhébb volt a szokásosnál az országban, a 2-3 Cesius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés leolvasztotta a magashegyi hósapkák egy részét, így most nincs, mi táplálja a folyóvizeket. Iraki tisztviselők a napokban többször megvádolták Iránt azzal, hogy a nemzetközi szerződéseket felrúgva korlátozza a Tigris mellékfolyóinak vízhozamát, amelyen a két ország osztozik – írja a National Public Radio.

De a teheráni kormányt amiatt is bírálatok érik, hogy nem foglalkozott az elavult infrastruktúra korszerűsítésével.

Múlt pénteken több iraki nagyvárosban a gyakori áramkimaradások miatt tüntettek.
Haszan Róháni leköszönő elnök az amerikai szankciókat hibáztatja, amelyek súlyos gazdasági válságot idéztek elő az olajban gazdag országban.
 

vízhiány aszály Irak tüntetések Irán szárazság
Kapcsolódó cikkek