Sikerült megfékezni a múlt szerda óta tomboló, 2700 ember evakuálást és 9700 hektár leégését okozó erdőtüzeket a turisták által kedvelt Costa del Sol régióban Elías Bendodo, Andalúzia tartomány belügyminiszterének közlése szerint. A kimenekítettek azóta már vissza is térhettek otthonaikba.

Fotó: JORGE GUERRERO  / AFP

Bendodo szinte biztos abban, hogy a tüzeket gyújtogatások okozták, ám szerinte kétség sem fér ahhoz, hogy őket a hatóságok el fogják kapni és hosszú börtönbüntetésre számíthatnak.

Juanma Moreno, az autonóm andalúz kormány elnöke szigorúbb törvényeket követelt a gyújtogatókkal szemben, mondván, hogy egyre több erdőtüzet okoznak szándékosan.

Az oltásba a hadsereget is bevonták a tartományi mentőszolgálatok mintegy ezer tagja mellé. Tevékenységüket több mint ötven tűzoltó repülőgép és helikopter is segítette.

A hatóságok szerint az oltás sikerében nagy szerepet játszott a Málaga tartományban hétfő este és kedden lehulló csapadék is, ám figyelmeztettek, hogy helyenként még lángol az erdő, ezért kétszáz tűzoltó és nyolc repülőgép továbbra is bevetésen lesz.

A lángokban egy 44 éves tűzoltó életét vesztette. Augusztus végéig a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es pusztítástól, amikor 190 ezer hektár égett le.