Nemzetközi gazdaság

Erőset fékezett az euróövezet gazdasága

Az eurózóna üzleti aktivitása szeptemberben az elmúlt öt hónap legkisebb mértékű növekedését érte el, de a lassulás ellenére a bővülés üteme még mindig lendületesnek mondható. Ezzel szemben az Egyesült Államok növekedése a tavalyi szintre esett vissza.

Az eurózóna üzleti aktivitása szeptemberben az elmúlt öt hónap legkisebb mértékű növekedését érte el. Ennek fő oka, hogy – bár az övezet országaiban a napi fertőzésszám jelentősen lecsökkent az elmúlt hónapban – a delta variáns terjedésének veszélye miatt a még meglévő korlátozásokat több nagy országban, köztük Németországban és Franciaországban nem enyhítették tovább. Ezért nem tarthatóak meg többek között a nagyobb létszámú rendezvények és fesztiválok – például a müncheni Oktoberfest is elmarad – ami jelentősen fékezi a kereslet erősödését. Emellett az ellátási láncok zavarai és az alapanyaghiány több mint két évtizedes csúcsra emelték a termelők költségeit.

Az övezeten belül a német gazdaság az elmúlt hét hónap legkisebb növekedését érte el a hónapban, míg a francia növekedés is az elmúlt öt hónap leggyengébbje volt.

Az IHS Markit által készített, a gazdasági folyamatokat jól tükröző kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) szeptemberben öt havi mélypontra, 56,1 pontra csökkent az augusztusi 59 pontról.

Bár ez az érték továbbra is bőven fölötte van a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50-es szinttől, és már a hetedeik egymást követő hónapban meghaladja azt, de jóval alatta maradt a piaci becslésben szereplő 58,5 pontnak. Ez még úgy is meglepő, hogy lehetett számítani a növekedési ütem némi lassulására a nyári hónapokban tapasztalt két évtizedes csúcshoz képest.

Fotó: AFP

Az adatok a jelentősen lassuló gazdasági növekedést és a meredeken emelkedő árak nemkívánatos kombinációját jelzik

– nyilatkozta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a növekedés valószínűleg tovább gyengül az elkövetkező hónapokban, ha az árak növekedése és a kínálatot korlátozó tényezők nem enyhülnek, különösen, ha ezt az ősszel a vírusos esetszámok emelkedése is kíséri.

A termelői költségek változását számszerűsítő alindex 70,5 pontra emelkedett, ami több mint két évtizede a legmagasabb – emelte ki a Reuters a jelentésből. Ez arra utal, hogy az ellátási láncok zavarai, az alapanyaghiány és az elszálló energiaárak okozta kínálati torzulások – amelyek az elmúlt hónapokban rekordmértékben növelték az árakat – még korántsem oldódtak meg, és a magasabb inflációs tendencia még legalább néhány hónapig megmarad. Ennek az eredménye az is, hogy a jövőbeli kibocsátással kapcsolatos optimizmus nyolc hónapos mélypontra esett. Érdekes, hogy ez az adat ellentétben áll az Európai Bizottság (DG ECFIN) által szerdán közzétett szeptemberi fogyasztói bizalmi index (CCI) javulásával.

Az euróövezet gazdaságában domináns szolgáltatóipar teljesítményét tükröző BMI szeptemberben 56,3 pontra zuhant az augusztusi 59 pontról, ami május óta a legalacsonyabb érték, és jelentősen elmarad az 58,5-ös piaci előrejelzéstől. A szektor új megrendelései – amely a jövőbeni keresletetre utalnak – az elmúlt öt hónap leglassabb ütemében bővültek.

Az övezet feldolgozóipari BMI-je 58,7 pontra csökkent az augusztusi 61,4-ről, ami a legalacsonyabb február óta, és elmarad a 60,3-as előrejelzéstől is. A gyengülő kereslet az elmúlt hat hónap leglassabb ütemű munkaerő-felvételét eredményezte. Eközben a hátralékos munkák mennyisége ismét erőteljes ütemben emelkedett, ami a kínálati korlátok súlyosbodását jelzi.

Hasonló folyamatok játszódnak le az Egyesült Államok gazdaságában is, bár a lassulás nagyobb az európainál. Az amerikai gazdaság teljesítménye szeptemberben az elmúlt egy év leglassabb ütemében bővült főként a jelentős kínálati korlátok miatt, miközben a kereslet továbbra is erőteljes maradt, noha a korábbi kiugró növekedés után az elemzők is fokozatos lassulást vártak.

Az Egyesült Államokban a kompozit BMI szeptemberben 54,5 pontra csökkent az augusztusi 55,4 pontról, ami 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb érték

– derült ki az IHS Markit előzetes adataiból. A szolgáltatások BMI értéke 54,4 pontra csökkent az augusztusi 55,1 pontról, ami 14 hónapos mélypontot jelent. Az elemzők 55 pontra számítottak. A feldolgozóipari BMI 60,5 pontra csökkent az augusztusi 61,1-ről, szemben a piaci előrejelzéssel, amelyben növekedés, 61,5 pont szerepelt. Ez az adat a feldolgozóipar elmúlt 5 hónap leglassabb növekedésére utal, a júliusi rekordmagas érték után.

gazdasági növekedés Németország Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok BMI index IHS Markit Franciaország euróövezet BMI beszerzésimenedzser-index (BMI)
Kapcsolódó cikkek