Európa második legnagyobb gazdaságában, Franciaországban a kompozit BMI szeptemberben 55,1 pontra csökkent az augusztusi 55,9-ről, elmaradva az 55,8-es piaci várakozástól – derült ki az IHS Markit előzetes adataiból. 

Ez a gazdasági teljesítmény április óta legkisebb bővülésre utal, a kínálati problémák és a delta-variánssal kapcsolatos bizonytalanság miatt. 

Fotó: Shutterstock

Eközben a foglalkoztatás csaknem három éve a legnagyobb ütemben nőtt, miközben az inflációs nyomás viszont többéves csúcsra emelkedett. 

A szolgáltató szektor BMI-mutatója 56-ra csökkent az előző havi 56,3-ről, és megfelelt a piaci várakozásoknak. Ez az érték a szolgáltatási szektor teljesítményének április óta legkisebb növekedését jelzi, miközben az új megrendelések növekedése öt hónapos mélypontra mérséklődött. A feldolgozóipari BMI szeptemberben 55,2-re esett az előző havi 57,5-ről, és elmaradt az 57 pontos piaci várakozástól. Ez a feldolgozóipar teljesítményének január óta legkisebb bővülését jelzi, miközben az új megrendelések is lassabban növekedtek, részben az ellátási zavarok és alapanyaghiány miatt. Az állattartási problémák és az erős kereslet a magasabb inputköltségekben és termelői árakban is tükröződtek.