Nemzetközi gazdaság

London a Brexit megállapodás határozatlan idejű megszegéséről döntött

A Brexit kapcsán az ír-északír határ visszaállításának egyetlen alternatívája, az áruk Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti ellenőrzése, ám a brit kormány ezt továbbra sem hajlandó tudomásul venni.

A brit kormány ismét elhalasztotta az észak-írországi protokoll kapcsán szükséges belső vámellenőrzések alkalmazását, ezúttal határidő nélkül. Mindezt David Frost Brexit-ügyi államtitkár, a Lordok házának megküldött átiratában közölte, mondván:

a brit kormány a jelenlegi alapokon kívánja ezután is alkalmazni a protokollt.

Fotó: Shutterstock

Mindez a Brexithez köthető brit vámellenőrzési kötelezettségek további halasztását jelenti. A Downing Street szóvivője hétfőn késő este arról beszélt, hogy a brit kormány a következő hetekben tárgyalni kíván az Európai Unióval arról, hogy van-e lehetőség előrelépésre az észak-írországi protokoll működtetése kapcsán júliusban tett brit javaslatok ügyében, amitől az unió már akkor is elzárkózott.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese közölte:

annak érdekében, hogy legyen megfelelő idő és politikai tér e megbeszélésekhez, a brit kormány hétfőn úgy döntött, hogy fenntartja a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalomban jelenleg alkalmazott gyakorlatot, beleértve a London által érvényesített halasztásokat és könnyítéseket.

A Nagy-Britannia és az vitája abból fakad, hogy a Brexit megállapodáshoz kapcsolódó, 64 oldalas észak-írországi protokoll szerint Észak-Írország továbbra is az Európai Unióval harmonizált piac marad. Ennek viszont az a feltétele, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között kell az árukat eseti ellenőrzéseknek alávetni, megakadályozva ezzel, hogy  az unió belső piacára ellenőrizetlen áruk kerüljenek.

Minderre azért van szükség, hogy elkerülhetőek legyenek az Írország és Észak-Írország közötti határok visszaállítását, ez azonban a brit kormány és az észak-írországi unionisták szerint veszélyezteti az Egyesült Királyság gazdasági és területi integritását.

Boris Johnson brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével nemrégiben tartott megbeszélésén fenntarthatatlannak nevezte a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti szabályozására kidolgozott protokoll jelenlegi formáját, és közölte, hogy London szerint a szabályozáson belüli mechanizmusokkal nem lehet megoldást lelni a problémákra. A brit kormány ezért terjesztette elő július végén az észak-írországi protokoll jelentős módosításaira összeállított javaslatait.

A brit kormány lépésére reagálva az Európai Bizottság közölte, hogy

a mind a két fél által aláírt Brexit-megállapodás nemzetközi szerződés, melynek szerves része az észak-írországi protokoll is, annak betartása tehát jogilag kötelező.

A megállapodás betartásának elhalasztását London március végén jelentette be, amire az Európai Unió jogi eljárást indított, ám később sikerült megállapodni, hogy a London által bejelentett egyoldalú halasztások szeptember végéig tarthatnak. A brit kormány mostani bejelentése ezt a határidőt tolja ki meghatározatlan időre.

Az észak-írországi megbékélésről 1998-ban kötött nagypénteki rendezési megállapodás egyik legfontosabb vívmányaként és a megbékélési folyamat egyik legfőbb szimbólumaként az Ír Köztársaság és Észak-Írország egykor katonai szigorral őrzött 499 kilométeres határán – amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára – hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

A Brexit-tárgyalások során éppen ezért kulcsfontosságú volt, hogy ne kelljen visszaállítani az ír-északír határt, amire az EU szerint az észak-írországi protokoll az egyetlen megoldás, ezért már többször elzárkózott annak újratárgyalásától.

Brexit Nagy-Britannia Észak-Írország Európai Unió Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek