A varsói munkaügyi minisztérium várakozásainak megfelelően augusztusban sem csökkent az állástalanok aránya Lengyelországban – írja a Poskie Radio 24. A munkanélküliségi ráta 5,8 százalék volt a hónap végén, ami mintegy 960 800 álláskeresőt jelent, szemben a júliusi 974 ezerrel. 2019 augusztusában, a koronavírus-járvány megjelenése előtt a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékos volt. Az Eurostat módszertana alapján számolva az állástalanok aránya jóval alacsonyabb, 3,4 százalékos Lengyelországban, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto via AFP

Bár a mintegy 38,5 millió lakosú országban még nem sikerült a világjárvány előtti szintre csökkenteni az állástalanok arányát, azaz a rendszerben még lehetnek tartalékok, elemzők már most arra figyelmeztetnek, hogy a munkaadók hamarosan újra azzal szembesülhetnek, hogy nem tudják megfelelő képzettségű, illetve képességű jelöltekkel betölteni az üresen maradt posztokat. A legnagyobb foglalkoztatókat tömörítő Konfederacja Lewiatan szakértője, Monika Fedorczuk a Polskie Radio 24-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy bár az álláskeresők száma alapján úgy tűnhet, hogy van elég ember a meghirdetett posztok betöltésére, a helyzet ennél árnyaltabb. 

A járvány jelentősen visszavetette és bizonytalanná tette az országon belüli munkaerő-mobilitást, így sokan meg sem próbálnak jelentkezni a lakóhelyüktől távol meghirdetett állásokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak fontos szerepe lenne abban, hogy ösztönözze az álláskeresőket, akár anyagilag is, hogy képezzék magukat. Elviekben erre szolgálna a Nemzeti Képzési Alap – mondta, hozzátéve, hogy az azon keresztül lehívható források évek óta túl kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy érdemi változást hozzon a munkaerőpiacon. Erre a jövő évre tervezett keret sem alkalmas - hívta fel a figyelmet Fedorczuk, hangsúlyozva, hogy ha ezen a téren nem történik érdemi változás, akkor a munkaerőhiány hatása hamarosan a javak és a szolgáltatások árában is tükröződni fog.