Nemzetközi gazdaság

Még mindig nem tudni, ki lép előbb: az EKB, vagy a Fed

Szépen megrángatják a devizaárfolyamokat és a kötvényhozamokat a legutóbbi gazdasági adatok az Egyesült Államokból és az eurózónából. A befektetők azt találgatják: hol jelenti be először kötvényvásárlásai visszafogását a jegybank.

Szépen erősödött a napokban az euró a dollár ellen és a többi fő keresztben, és folytatódott a német 10-éves államkötvény hozam emelkedése. A jövő héten ülést tart az Európai Központi Bank (EKB), és egyértelműen az az eshetőség mozgatja az árfolyamokat, hogy az euróövezet jegybankja még a Federal Reserve előtt elkezdheti a rekord méretű kötvényvásárlások visszafogását, nyugtázva a gazdaság kilábalását a válságból, és reagálva a megnövekedett inflációs nyomásra. A folyamatok alapvetően azonosak az óceán mindkét partján, de most úgy tűnik, az EKB került lépéselőnybe. Egyáltalán nem biztos – sőt nagyon sokan kételkednek benne –, hogy a bank ekkora jelentőségű lépésre szánná el magát már a jövő héten. Ebben a helyzetben dupla figyelem övezi a fő gazdasági adatokat, a piacok nagyon érzékenyen reagálnak rájuk és a döntéshozói nyilatkozatokra, és ez még hetekig-hónapokig így maradhat.

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

A Fed részben azért sorolt hátrébb – holott tavasszal és a nyáron még úgy tűnt, hogy a kilábaló Egyesült Államokban kezdik először visszavonni a monetáris ösztönzést –, mert kihagyott egy lépést: a múlt heti Jackson Hole-i szimpóziumon Jeremy Powell elnök nem tett a korábbiaknál határozottabb utalást a visszafogásra, bár a piacon sokan ezt remélték.

A találkozó előtt felépített nagy mennyiségű dollár vételi pozíciót el is kezdték visszafordítani a befektetők, és erre ráerősítettek az azóta napvilágot gazdasági számok is.

Bár a mai segélyadat némileg enyhítette a nyomást a dolláron, az euró nem tágít az 1,185 körül a dollár ellenében elért egyhónapos csúcs környékéről, és más keresztjeiben is erős. Jackson Hole után ezen a héten az euró újabb löketet kapott, miután közzétették az eurózóna előzetes augusztusi inflációs adatait, és kiderült, hogy még a várakozásoknál is magasabb volt az éves árindex, és már egy százalékponttal meghaladja az EKB két százalékos célját. A bank eddig nem aggódott különösen, mivel arra számít, hogy az árakat idén feltornázó tényezők hamar kifutnak, de a számok után az osztrák és a holland jegybankelnök is – Robert Holzmann, illetve Klaas Knot – úgy nyilatkozott, hogy ideje a monetáris ösztönzés mérséklésének, és Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke is figyelmeztetett, hogy fel kell készülni erre. A szigorra hajló "héják" azonban eddig kisebbségben voltak az EKB döntéshozó testületében, és egyáltalán nem bizonyos, hogy már a jövő héten ez változik.

Valószínűleg nem hír, hogy a héják héjához illő nyilatkozatokat tesznek

– kommentálta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank fő devizaelemzője.

Valószínűleg az is nyilvánvaló, hogy az EKB tanácsában a véleményük nem többségi

– tette hozzá.  

Bundesbank Európai Központi Bank mennyiségi lazítás infláció munkaerőpiac Weidmann Federal Reserve - Fed NFP kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek