Nemzetközi gazdaság

Brutálisat vágott a török jegybank

Meglepetésre a török jegybank (TCMB) októberi kamatdöntő ülésén 200 bázisponttal 16 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát, fittyet hányva az 50 bázispontos csökkentésre vonatkozó piaci várakozásoknak, miután a szeptemberi ülésén 100 bázispontos kamatcsökkentést fogadott el.

A központi banki döntéshozók személyében történt jelentős átrendeződés miatt a befektetők kétségbe vonják a bank kormánytól való függetlenségét, és a kamatlábak további monetáris szempontból indokolatlan csökkentésére számítottak. 

Ennek folytán a líra az elmúlt napokban rekord mélypontokra gyengült, a mai nap folyamán pedig több mint 1,7 százalékot esett a dollárral szemben, jelenleg 9,42 fölött váltják, de napközben 9,478-on újabb történelmi mélypontot ért el.

Fotó: AFP

Nincs jelentősége annak, hogy a török jegybank ma 50 vagy 100 bázisponttal csökkenti-e az irányadó kamatlábat, mert valójában kamatemelésre van szükség, de kamatcsökkentésre biztosan nem 

– írta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank deviza- és árutőzsdei kutatásainak vezetője piaci elemzésében. 200 bázispontos kamatvágásra viszont ő sem számított.

A jegybank annak ellenére döntött az irányadó kamatláb 16 százalékra való csökkentéséről, hogy az megközelíti a 20 százalékot Törökországban, jóval meghaladva az 5 százalékos célértéket. A piaci elemzők többsége úgy látja, hogy a kamatcsökkentés Recep Tayyip Erdoğan elnök gazdaságpolitikai elképzeléseit tükrözi, ő pedig unortodox módon erősen szembehelyezkedik a szigorú jegybanki politikával, emiatt pedig az elmúlt két évben három jegybankelnököt is menesztett. Amíg a TCMB azt teszi, amit az elnök mond, addig a monetáris politika az elnök téves nézeteit fogja tükrözni – hangsúlyozta Leuchtmann.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet adatai azt mutatták, hogy

a külföldi befektetők a múlt havi kamatcsökkentés óta gyorsuló ütemben menekülnek az országból, ami a mostani meglepő döntés után tovább fokozódhat.

A legtöbb feltörekvő piaci tőzsdeindex és deviza esett csütörtökön, mivel az inflációval kapcsolatos aggodalmak rontották a hangulatot, de a mostani kamatdöntés miatt a líra várható további esése még nagyobb nyomást rakhat a régiós devizákra.

TCMB török jegybank monetáris politika Erdogan
Kapcsolódó cikkek