Újabb mélypontot ért el a török líra, miután szerdáról csütörtökre virradó éjszaka további vezetőket, köztük két kormányzóhelyettest távolított el az ország jegybankjától a török elnök Racip Tayyip Erdoğan az intézményt vezető Şahap Kavcıoğluval történő találkozását követően – írja a Financial Times.

Fotó: MURAT CETIN / AFP

A kirúgottak egyike az az Uğur Namık Küçük, aki a héttagú monetáris tanács tagjaként egyedüliként szavazott a legutóbbi kamatdöntés során a kamatcsökkentés ellen. 

Küçük emellett folyamatosan ellenezte a 2019-ben elkezdett és azóta is tartó politikát, mely kiárusította az ország devizatartalékát a líra árfolyamának kudarcra ítélt stabilizálása érdekében. Küçük a nemzetközi pénzügyi közösség jól ismert tagja volt, aki a magántulajdonú Garanti banktól érkezett a jegybankhoz, és gyakran válaszolt a külföldi befektetések kérdéseire a jegybanki tájékoztatókon.

A másik kirúgott kormányzóhelyettest, Semih Tüment sokan a jelenlegi kormányzó lehetséges utódaként tartották számon. 

Az elnök továbbá eltávolította Abdullah Yavaşt is, akit a monetáris tanács tagjaként régóta kritizált a török média, amiért az Egyesült Államokban él. A hírek hatására az erős dollár és Törökország gazdasági és külpolitikai kilátásai miatti kételyek miatt amúgy is nyomás alatt lévő líra 1 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben, ez azonban szinte semmi a 2018 óta elszenvedett 59 százalékos leértékelődéshez képest.

Az országot két évtizede vezető Erdoğan példátlan hatalmat tudott szerezni a nominálisan független jegybankkal szemben, így 2019 közepe óta már három kormányzót és más vezetőket is eltávolított az intézménytől, 

amiért azok a növekedés ösztönzése helyett az inflációt próbálták meg kontrollálni. A múlt héten arról is szóltak hírek, hogy a márciusban kinevezett Kavcıoğluban is megrendült a bizalma, ami további nyomást helyezett a lírára, annak ellenére, hogy a jegybankár a múlt hónapban 18 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a 19 százalékos ellenére. Kavcıoğlu és Erdoğan szerdai találkozója az ezzel kapcsolatos aggodalmakat volt hivatott eloszlatni.

Az új kormányzóhelyettesek között van Taha Çakmak, aki korábban az állami Ziraat Banknál és a török banki szabályozónál töltött be tisztségeket, míg a monetáris tanács új tagja Yusuf Tuna lesz, aki az Isztambuli Kereskedelmi Egyetemtől érkezik. 

A monetáris politika intézményi emlékezete így megszűnik, bár tekintve, hogy egyre inkább valójában nem ez a testület hozza meg a döntéseket, talán erre már nincs is szükség.

 Mindenesetre a lépések megerősítik Kavcıoğlu pozícióját és további kamatcsökkentést valószínűsítenek.