Hiába épült meg az Északi Áramlat 2 gázvezeték, és áll készen az orosz földgáz Európába szállítására, még mindig nem kapta meg a működtetéshez szükséges, engedéllyel felérő tanúsítványt. Sőt,

hónapokba telhet még, mire az 1200 kilométer hosszú cső zöldlámpát kap,

legalábbis a Reuters szerint erre utal a hatóságnak az a múlt heti lépése, hogy az üzemeltetőtől, azaz a Gazprom tulajdonában álló, svájci székhelyű Nord Stream 2 AG-től biztosítékokat kért a versenyszabályok tiszteletben tartására.

Fotó: Jens Büttner/picture alliance /Getty Images

A német energiahatóságnak egyébként január elejéig kell ajánlást tennie a Balti-tenger alatt futó csővezeték üzemelésének engedélyezése kapcsán.

Bár a műszaki követelmények teljesülését nem kérdőjelezik meg a németek, vitás ponttá vált, hogy a Gazprom megfelel-e az európai szétválasztási szabályoknak, amelyek a tisztességes verseny biztosítása érdekében megkövetelik, hogy a vezetékek tulajdonosai különbözzenek a csőben áramló gáz szállítóitól.

Eredetileg ezt a szabályt csupán az Unión belüli vezetékekre állapították meg, azonban 2019-ben kiterjesztették az EU-t harmadik országokkal összekötő gázvezetékekre is. Az Északi Áramlat 2 üzemeltetője szerint a módosítás célja a projekt megtorpedózása volt, ezért az Bíróságánál támadta meg az új szabályt.

A múlt héten a perben részleges sikert aratott a Gazprom Csoport, amikor a bíróság egyik főtanácsosa kimondta, hogy a Nord Stream 2 AG megtámadhatja az uniós szabályokat. Érdekes ugyanakkor hogy az azonos méretű Északi Áramlat 1 korábban azért mentesült a szétválasztási szabály alól, mert nem közvetlen szállítónak, hanem összekötő vezetéknek (interconnector) tekintették.

A német ajánlás kiadását követően az Európai Bizottsághoz kerül az ügy, amelynek további két hónapja lesz a döntésre.

Ha mindkét testület szerint a létesítmény megfelel a követelményeknek, akkor viszonylag gyorsan kiadható a tanúsítvány, ha azonban nem, akkor akár 2022 tavaszáig is csúszhat a használatba vétel.

A Reuters ugyanakkor úgy véli, a tanúsítvány hiányában is megkezdheti a működtetést a Gazprom Csoport, hiszen a hatóság csak egy egyszeri 1 millió eurós bírságot szabhat ki rá, illetve vizsgálatot is indíthat, ám ez vélhetően nagyon elhúzódna. A Gazprom mindenesetre augusztusban bejelentette, hogy ha októberben megkezdi a szállítást, az idén a cső éves kapacitásának 10 százalékát, azaz 5,6 milliárd köbméter földgázt juttathatna el Németországba.

Kimondva-kimondatlanul eközben mindenki tudja, hogy valójában Ukrajnáról van szó, az EU ugyanis azt szeretné, ha Oroszország a földgáz egy részét továbbra is nyugati szomszédján át hozná Európába. Putyinnak eközben a vezetéket ellenző német zöldek várható kormányra kerülése miatt óvatosnak kell lennie, bár a választást megnyerő szocdemek vezetője, Olaf Scholz az Északi Áramlat 2 támogatói közé tartozik.