A várakozásoknak megfelelően az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett javaslata a bankok ellenálló képességének és felkészültségének erősítéséről a gazdasági sokkhatásokkal szemben 2025-re halasztja a Bázel III. megállapodás utolsó lépéseinek implementálását.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, az új szabályjavaslatok célja a tőkekövetelmények jelentős emelése nélkül erősíteni a bankok ellenálló képességét, ezzel megőrizhető az uniós bankszektor versenyképessége. Az intézkedéscsomag – különösen a kisebb bankoknál – csökkenti a megfelelési költségeket a prudenciális előírások enyhítése nélkül.

Fotó: Ronald WITTEK / POOL / AFP

Az uniós pénzintézetek globális felügyeletét ellátó Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság főtitkára, Carolyn Rogers ugyan figyelmeztetett, hogy nem szerencsés a 2023-as határidőt tovább halogatni – az EB javaslata 2025-ös határidőt tűzött ki –, ám szavait, úgy tűnik, nem hallgatták meg.

Az Európai Bankhatóság elemzése szerint ráadásul az 1440 milliárd euró fölött rendelkező európai bankoknak csupán 27 milliárdnyi új tőkére lenne szükségük ahhoz, hogy a szabályoknak megfeleljenek, és ez a tőke – szemben a Dombrovskis által említett kisebb bankokkal – valójában a nagy szereplőktől hiányzik.

Mindez a kiegyenlített feltételeket célzó Bázel III. szerződés aláíró közül 

másokat is arra sarkallhat, hogy a szerződésben foglaltakat csak szelektíven érvényesítsék.

A javaslat értelmében a bankoknak a kockázatkezelés részeként módszeresen azonosítaniuk kell, közzé kell tenniük és kezelniük kell a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatokat is. A javasolt intézkedések szavatolják, hogy a bankok figyelembe vegyenek fenntarthatósági megfontolásokat – közölte Dombrovskis.

Az új szabály egyértelmű, megbízható és kiegyensúlyozott szabályokat állapít meg a szakmai alkalmasságra és üzleti megbízhatóságra a felügyeletek számára annak értékeléséhez, hogy a vezető beosztású alkalmazottak rendelkeznek-e a bank irányításához szükséges készségekkel és tudással. Foglalkozik továbbá az unión kívüli országok bankjai fióktelepeinek EU-n belüli letelepedésével is. Harmonizálja az e területre vonatkozó uniós szabályokat, ami lehetővé teszi a felügyeletek számára, hogy jobban kezeljék azokat a kockázatokat, amelyek a fióktelepekhez kapcsolódnak.

A jogszabálycsomagnak köszönhetően az uniós bankok megerősödnek, és támogatni tudják a gazdasági fellendülést, valamint a zöld- és digitális átállást.