Nemzetközi gazdaság

Több százezer új munkahelyet teremtene az adók és juttatások reformja

Az Ifo gazdaságkutató intézet számításai szerint az adók és járulékok átfogó reformja 400 ezer új munkahelyet teremtene Németországban.

Eközben a nagycsaládosok és az egyedülálló szülők rendelkezésre álló jövedelme növekedne. A javaslat gyakorlatilag bevételsemleges lenne az állami költségvetés számára. Az Ifo javaslata segítene ellensúlyozni a demográfiai változásokat és a baby boomerek munkaerőpiacról való kilépését – mondta Andreas Peichl, az Ifo makrogazdasági és felmérési központjának igazgatója.

Fotó: Koncz György

Az Ifo szerint a legnagyobb jövedelemnövekedés a gyermekes pároknál lenne, körülbelül 2–3 százalék, valamint az egyedülálló szülőknél, 1,6 százalék. Különösen a gyermekes családok járnának jobban a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét tekintve – mondta Peichl. Az Ifo javaslata összességében is csökkentené a rendelkezésre álló jövedelmek egyenlőtlenségét.

Az Ifo a családi adózás reformját kezdeményezi:

a gyermekek után járó magasabb adókedvezmények mellett a házaspárok adófelosztásának átalakítása segítene az alacsonyabb jövedelmű házastársat arra ösztönözni, hogy munkát vállaljon.

Emellett az állami támogatásokat kevésbé csökkentenék azon alacsony jövedelműek számára, akik másodállást vállalnak. Ezzel olyan ösztönzőket kívánnak teremteni, hogy az alacsony jövedelműek számára is megérje többet dolgozni. Az Ifo javaslata ezeken felül tartalmazza a szolidaritási pótlék (Solidaritätszuschlag, köznapi nevén Soli) teljes eltörlését. Ugyanakkor az adóbevétel-kiesés pótlása és az adókedvezmények egyenletes elosztása érdekében megemelnék a jövedelemadó és a vagyonadó felső kulcsát, ahogy az jövedelemhatárát is.

A javaslat részletes kifejtését az Ifo által közzétett német nyelvű tanulmány tartalmazza.

Németország Ifo gazdaságkutató intézet adóreform
Kapcsolódó cikkek