Űrutazást tett szerdán William Shatner kanadai színész Jeff Bezos Blue Origin nevű űripari cégének New Shepard nevű űrhajójával. A 90 éves Shatner, aki a Star Trek tudományos-fantasztikus tévésorozat Kirk kapitányaként lett ismert, először járt az űrben a való életben, és ő lett a legidősebb ember, aki valaha űrrepülésen vett részt.

Fotó: Blue Origin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A mintegy 18 méter magas, teljesen automata New Shephard űrhajó a texasi Van Horntól 30 kilométerre lévő kilövőállomásról indult útnak négytagú legénységgel. 

A repülés alig több mint 10 percig tartott, a kapszula ejtőernyők segítségével tért vissza a texasi sivatagba.

Az űrhajó épphogy csak átlépte a világűr határát jelölő, nagyjából 100 kilométer magasságban lévő Kármán-vonalat és 105 kilométeres magasságig jutott fel. Az űrturisták 3-4 percig tapasztalhatták meg a súlytalanságot.

A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kapott. 

Az utazást eredetileg hétfőre tervezték, a heves szél miatt azonban két nappal elhalasztották a fellövést.

Jeff Bezos milliárdos űripari vállalata, a Blue Origin turistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek.