Csütörtökön bejelentette az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalat főigazgatója, hogy ők gyártják a közös európai fejlesztésű katonai drón alkatrészeit, miután pár napja Spanyolország már a támogatásáról biztosította a program résztvevőit.

„Az Eurodrón-projekt spanyol jóváhagyása megnyitotta az utat egy olyan kulcsfontosságú együttműködési programról szóló szerződés aláírása előtt, amely megerősíti Európa stratégiai autonómiáját és szuverenitását” – nyilatkozta Lucio Valerio Cioffi, a Leonardo főigazgatója.

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP

A drón tervezésére, fejlesztésére és gyártására irányuló programban szereplő országok között van Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Az utóbbi jóváhagyása volt a végső szükséges lépés, mielőtt zöld lámpát adtak volna a gyártásnak.

Az Eurodrón az első pilóta nélküli légi rendszer, amit nem elkülönített légtérben repülésre terveztek, így páratlan kompetenciákkal ruházza fel Európát.

Felhasználható majd hírszerzésre, megfigyelésekre és felderítésére, ezzel garantálva a műveleti biztonságot és az európai szuverenitást. A kulcsfontosságú katonai drónt az Airbus és a Dassault építik. A csoport szerint a Leonardo azon dél-olaszországi üzemeiben készíthet alkatrészeket hozzá, amelyeket nagyon megviselt a Boeing rendeléseinek drasztikus csökkenése.

A várhatóan 16 méteres hosszúságnak és valamivel 30 méter alatti szárnyfesztávolságnak köszönhetően a drón több mint 24 órán át képes a levegőben maradni körülbelül 13 ezer méteres magasságban, hogy a földi helyzetet szenzorokkal, például radarokkal és infravörös kamerákkal pásztázza.

Cioffi szerint az új program „egyedülálló lehetőség a technológiai képességek, készségek és a foglalkoztatottság növekedésének előmozdítására, ami kulcsfontosságú a védelmi területen folytatott európai együttműködési folyamat megszilárdulásához.”