Megnyílt pénteken a Tajvani-Litván Félvezető- és Anyagtudományi Központ Vilniusban -közölte Tajvan litvániai képviselete. Az első projekt egy új típusú lézer kifejlesztése lesz, amely főként a félvezető- és precíziós ipar számára lehet előnyös.

 

 A bejelentés előzménye, hogy januárban Tajvan egymilliárd dolláros hitelalapot hozott létre Litvániával folytatott közös gazdasági projektekhez. Tajpej emellett a dpa-AFX hírügynökség szerint egy 200 millió dolláros befektetési alapot is elindított a balti ország iparába történő befektetések ösztönzésére.

Mint ismert, az elmúlt hónapokban pattanásig feszült a helyzet Litvánia és Kína között. Peking leépítette diplomáciai kapcsolatait is a balti állammal, miután utóbbi engedélyezte Tajvannak, hogy saját neve alatt nyisson képviseleti irodát a litván fővárosban. Kína ugyanis nem tekinti független államnak az anyaországtól 1949-ben elszakadt Tajvant, és megpróbálja nemzetközileg elszigetelni.

Litván források szerint Kína a vitában gazdasági erejét is beveti. A Peking által Litvániával szemben már bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt amúgy az EU is eljárást kezdeményezett Kína ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

A vitába a Litvániában működő német cégek is belekeveredtek, mivel Kína az ő termékeiket is bojkottálja. Az egyik fő érintett a Continental autóipari beszállító a feszültségek ellenére ragaszkodik a balti államban tervezett beruházásaihoz - mondta a helyi kirendeltség vezetője a Verslo Zinios című helyi üzleti lapnak.