Tovább súlyosbíthatja a globális élelmiszerválságot, hogy India azonnali hatállyal, szombattól betiltotta a búza exportját, mindössze pár nappal azt követően, hogy rekordmennyiségű szállításokról beszélt – írja a Reuters.

A rossz hírek súlyát némiképp mérsékli, hogy a már megkötött szerződéses, bankgaranciával támogatott eladások elhagyhatják az országot és 

a kormány engedélyezi a kivitelt azon országok számára is, ahol az élelmiszerbiztonság függ a szállításoktól. 

Ezek között az országok között lehet a Bloomberg információi szerint Egyiptom és Törökország. Amikor a héten korábban India még a rekordmértékű szállításokat tervezte, Tunéziába, Marokkóba, Indonéziába és a Fülöp-szigetekre is kereskedelmi delegációkat kívánt küldeni, megvizsgálni azt, hogy milyen módon lehet a szállításokat növelni.

emelkedő dráguló Rising kenyér gabona árak költségek bread and wheat food cost and grocery prices surging costs of pékáru baked goods and groceries as an infláció inflation pénzügyi financial crisis krízis concept with an increasing price arrow isolated on a white background.

Fotó: Shutterstock

India a világ második legnagyobb gabonatermelője, és a kereskedők azt remélték, hogy képes lesz az ukrán háború által kialakult űrt betölteni, ám az országban március második felében a hőmérséklet gyors és hirtelen emelkedése miatt a vártnál gyengébb lehet a termés. 

Az exporttilalom előtt India 10 millió tonna búza exportjára készült az idei, április 1-ével kezdődő fiskális évben. 

Áprilisban sikerült is sosem látott mennyiségű, mintegy 1,4 millió tonna gabonát exportálnia az országnak és májusra még nagyobb mennyiségben, 1,5 millió tonnára írtak alá szerződéseket. A csúcsokat döntő kivitel és a hőhullám miatt a várt több mint 110 millió tonnás helyett lehet hogy 100 millió tonnánál kevesebb termés azonban a belföldi árakat is az egekbe küldte, így a kormány a kivitel korlátozása mellett döntött. Ez a gabonakereskedőket is meglepetésként érte, noha 2-3 hónapon belül már számoltak egy esetleges exportkorlátozással.

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt az indiai is jelentősen emelkedett, 8 éves csúcsig kúszva fel, ami a jegybank részéről még határozottabb kamatemeléseket válthat ki. Az ázsiai ország a kivitel korlátozásától a belföldi élelmiszerárak száguldásának lassulását várja, ám a globális árak – melyek a háború kezdete óta így is sosem látott szintek környékén mozognak – még tovább emelkedhetnek.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) héten közzétett jelentése a globális termelésről szintén nem sok jót ígér, hiszen 4 év óta először csökkenhet a betakarított gabona mennyisége. A szélsőséges időjárás miatt csökkenő termés a távolabbi jövővel kapcsolatosan sem mutat derűs képet, hiszen még ha véget is érne az orosz-ukrán háború, a klímaváltozás húsbavágó hatásai csak most kezdenek megjelenni a mezőgazdaságban.