Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint az idei lehet 4 év óta az első, amikor a globális búzatermelés nem éri el az egy évvel korábbit – írja a Financial Times.

Az USDA csütörtökön közzétett becslése szerint az ukrán termés visszaesése még a korábban jósolt 35 százaléknál is nagyobb lehet, így összesen mintegy 21,5 millió tonnát takaríthatnak be a kenyérgabonából az ukrán gazdák. A globális termés az idei évben 774,8 millió tonna lehet a szervezet szerint, míg a tartalékok 267 millió tonnáig süllyedhetnek, ez utóbbi téren már a második évben történik visszaesés.

Gabona, búza

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A termelés mintegy másfél százalékkal alacsonyabb lehet a legnagyobb termelő, Kína esetében, de az Ausztrália és Argentína is kevesebb terményt takaríthat be az egy évvel korábbinál.

A túlzott forróság és a szárazság miatt a francia vagy indiai termés is csökkenhet, de az aszály az amerikai és kanadai termésnek sem tesz jót, igaz az utóbbi országot tavaly sújtó hőhullám után így is emelkedhet a földek hozama. Az előrejelzés szerint az amerikai termés 5 százalékkal nőhet, míg Oroszország mindössze 80 millió tonna búzát termelhet, szemben Moszkva 87 millió tonnás, vagy a piacok 85 millió tonnás előrejelzésével.

Érdemes megjegyezni, hogy szemben az olajipar által hangoztatott magas műtrágyaárakkal, az USDA jelentése sokkal inkább az időjárási körülményekkel magyarázza a várható visszaesést.