A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint május végére átlépte a 6,6 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak.

Joseph Afrane, bedecked in Union flag colours, holds up a sign saying "Bye bye EU" on Parliament Square opposite the Houses of Parliament in London on January 31, 2020 on the day that the UK formally leaves the European Union. - Britain on January 31 ends almost half a century of integration with its closest neighbours and leaves the European Union, starting a new -- but still uncertain -- chapter in its long history. (Photo by Glyn KIRK / AFP)
Fotó: GLYN KIRK / AFP

A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait egyelőre az idei első negyedév végéig tartalmazza: eszerint

a magyarok által március 31-ig benyújtott kérvények száma meghaladta a 164 ezret.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel: letelepedett státusért (EU Settled Status) – kell folyamodniuk.

Ennek határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt. A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket. 

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgáraitól május 31-ig 6 648 700 letelepedési kérvény érkezett,

és e folyamodványok közül csaknem 600 ezret a 2021. június 30-i határidő után nyújtottak be. 

Május utolsó napjáig a folyamodványok közül 6,4 milliót bíráltak el; 960 ezret a tavaly júniusi határidő letelte óta. A május 31-ig elbírált és jóváhagyott folyamodványok 51 százalékában a kérelmezők végleges – vagyis határidő nélküli –, az esetek 41 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak. Az utóbbit azok a jogosultak kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik. 

A csütörtöki tájékoztatás szerint a brit belügyminisztérium a május végéig elbírált folyamodványok 4 százalékát utasította el. A kérvények 2 százalékát a beterjesztők visszavonták, további 2 százalék valamilyen okból érvénytelen volt. 

Azt az adatsort, amely a kérelmezők állampolgárságát is feltünteti, az idei első negyedév végéig tartalmazza a brit belügyminisztérium statisztikája. Ennek alapján

2022. március 31-ig 164 180 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért. 

A lista élén a románok állnak 1 240 210 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követik, akik közül 1 148 900-an kértek letelepedett státust az idei első negyedév végéig. 

A nagy EU-tagállamok állampolgárai közül az olaszok kérték a legtöbb tartózkodási engedélyt: ők 583 570 kérvényt nyújtottak be március végéig. A spanyolok közül 379 880-an, a franciák közül 243 560-an kértek letelepedési engedélyt a brit hatóságoktól.