Az euró bevezetése óta nem látott mértékben nőttek az árak júniusban Franciaországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint – derül ki a Reuters írásából.

Az INSEE francia statisztikai hivatal előzetes adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 6,5 százalék volt a drágulás mértéke, ami jóval magasabb a májusban mért 5,8-es értéknél, és a Reuters által megkérdezett elemzők 6,3-es várakozásánál is. Az májushoz képest 0,8 százalék volt, és az INSEE szerint 

különösen az élelmiszer- és energiaárak hajtották a drágulást. Utóbbiért több mint 33 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban.

France, Paris, 2021-10-25. Illustration, probable increase in the price of the baguette due to the increase in flour. Photography by Sandrine Marty / Hans Lucas.Paris, France, 2021-10-25. Illustration, augmentation probable du prix de la baguette due a l augmentation de la farine. Photographie par Sandrine Marty / Hans Lucas. (Photo by Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Sandrine Marty / Hans Lucas via AFP

A törvényhozási választásokon az elnök, Emmanuel Macron pártja a drágulás miatt is lehetett képtelen többséget szerezni, így annak megfékezése a kormány kiemelt célja az országban. A legtöbbet azonban az Európai Központi Bank (EKB) teheti az ügyben, mely jelezte, hogy júliusban és szeptemberben is emel a kamatszinten, hogy gátat vessen az inflációnak.

Ugyanakkor az eurózónában számos ország esetében rosszabb a helyzet, mint Franciaországban, így a héten Németország arról számolt be, hogy júniusban éves szinten 8,2 százalékra lassult a drágulás a májusi 8,7-es ütemről, míg 

Spanyolországban 1985 áprilisa óta először volt az infláció 10 százalék fölött a hónapban, 

elérve a 10,2-et.

A vezető jegybankárok a héten arról beszéltek, hogy az infláció visszaszorítása fájdalmas lehet és a gazdasági növekedést is visszafoghatja, ám azt mégis gyorsan meg kell tenni. Azonban az EKB élén álló Christine Lagarde szerint így sem várható, hogy a koronavírus-járványt megelőző alacsony infláció kora a következő években visszatér, így a drágulás mértéke is a célzott 2 százalékos szint fölött maradhat.