A Franciaország versenyképességét népszerűsítő Choose France, azaz Válaszd Franciaországot című csúcstalálkozót immár ötödik alkalommal rendezték meg a versailles-i palotában július 11-én, az eseményen 180 vezérigazgató vett részt világ legnagyobb multinacionális vállalatainak képviseletében.

Choose France 2022
Emmanuel Macron elnök vezette a francia tárgyaló delegációt
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Nagyon elégedettek vagyunk a magas részvétellel, ez is mutatja országunk gazdasági-üzleti vonzerejét– mondta egy hivatalos forrás az Euractivnek.

Először 2018-ban rendezték meg a Choose France-t, hogy bemutassák az ország gazdasági vonzerejét a külföldi befektetőknek, mivel akkoriban Macron elnök reformjai között szerepelt, hogy újraiparosítással erősítené országa gazdasági szuverenitását. Azóta csaknem 80 beruházási projektet jelentettek be összesen 12 milliárd euró értékben, és ha mindet sikerül megvalósítani, 21 ezer munkahely születhet.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint az idei csúcson 14 külföldi beruházási projektet harangoztak be 6,7 milliárd euró értékben, és ennek eredményeként további négyezer munkahely jöhet létre.

A találkozón ágazatok széles skálája képviseltette magát a szoftverfejlesztőktől az autóiparon át az egészségügyig. A spanyol Amadeus szoftverfejlesztő vállalat például az online turisztikai foglalásokra szakosodott, és 800 munkahelyet teremtene Franciaországban. A vietnámi Vinfast autógyártó  25 bemutatótermet és szakszervizt nyitna országszerte, ahová 350 ember felvételét tervezi. A logisztikai és szállítási szektorban az amerikai FedEx hozna létre 1200 állást. Az egészségügy területéről két vállalat is bejelentkezetett: a brit GlaxoSmithKline a francia kutatás-fejlesztésben és klinikai vizsgálatokban érdekelt, a német Merck gyógyszeripari óriás pedig 175 millió eurós beruházásról nyilatkozott, és 500 új munkahelyet hirdetett meg.

Tavaly a kormány a France 2030 gazdasági stratégiában megerősítette szándékát, hogy a következő években még vonzbbá tenné Franciaországot a külföldi befektetők szemében. Ehhez radikálisan átalakítanák a francia gazdaság kulcsfontosságú ágazatait a kutatáson, az innováción és az ipari beruházásokon keresztül. 

Az EY tanácsadó cég 2022. májusi közvetlen külföldi tőkebefektetési (FDI) adatai szerintFranciaország immár harmadik éve a legvonzóbb európai ország a külföldi befektetők körében. 

2021-ben 1221 külföldi beruházási projektet jelentettek be, 24 százalékos volt a növekedés 2020-hoz képest. Ugyanabban az évben az Egyesült Királyságban csupán 2 százalékkal több beruházásról adtak hírt, míg Németországban 10 százalékkal estek vissza a befektetések.