Moszkva ukrajnai háborújában a katonai műveletek rendszere, a hadviselési módszerek korrekciója után most eljött volna a politika, a célok módosításának, keményítésének időszaka is? Hogy az ezt jelző Lavrov-féle „kairói deklaráció” mögött mi rejlik, az orosz vezetésen belüli (akár Putyin-ellenes) csoportok vetélkedése, vagy a valószínűbb ok: a Putyin-vezetés felismerése, hogy megérett a helyzet az eddig sokszor ügyetlen, célt el nem érő kommunikáció finomítására, az egyértelmű, kemény üzenetekre – vitatott. És az, hogy Putyin egyik legbelső bizalmasa, Lavrov vált az üzenet postásává, segíthet a dilemma feloldásában is. Mint ahogy az is, hogy a bejelentés Kairóban, az Arab Liga vezetőivel folytatott tanácskozás keretében hangzott el. Ahelyett, hogy Moszkvában, a rezidencián vagy a Kremlben, tévékamerák előtt maga az elnök, Vlagyimir Putyin beszélt volna róla. Mintha szondázása lenne egy új politikai kommunikációs szakasz módszereinek.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov looks on, next to Russian President Vladimir Putin, as they wait for the US-Russia summit at the Villa La Grange, in Geneva on June 16, 2021. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP


Mindenesetre Szergej Lavrov külügyminiszter a fenti folyamatra utaló kairói szavaira felkapták a fejüket a világ külpolitikai szakértői, újságíró-elemzői, hírszerzői-hírmagyarázói. Lavrov konkretizálta-javította-keményítette az Ukrajna ellen indított háború (orosz terminológiával a szpecoperacija – különleges művelet) hivatalos ideológiai célját. Moszkvában felmérhették, hogy a kezdeti időszakban emlegetett „nácitlanítás” és „demilitarizáció” Ukrajnával kapcsolatban eléggé nehezen értelmezhető fogalmak. Ennek megfelelően az oroszországi külügyminiszter Kairóban hangsúlyozhatta a sokkal érthetőbb célt: a kijevi kormány, a Zelenszkij-vezetés leváltását. És mézesmadzagként felvette ismét a két (szláv) nép baráti egymás mellett élésének emlegetését. Miközben, mint a hamburgi Der Spiegel megjegyzi, idén áprilisban Lavrov ennek pontosan az ellentétét képviselte.


 

Oroszország segít az ukrajnaiaknak megszabadulni a kijevi népellenes és történelemellenes rezsimtől – mondotta a ria.ru július 24-i jelentése szerint Lavrov július végén Kairóban, az Arab Liga vezetőivel találkozva. Sajnáljuk az ukrán népet, amely sokkal jobbat érdemelne. Sajnáljuk Ukrajna történelmét, amely a szemünk előtt esik szét. És sajnáljuk azokat, akik bedőltek a kijevi rezsim állami propagandájának és azokat is akik ezt a rezsimet támogatják– idézte a ria.ru hírportál az oroszországi külügyminiszter számítóan megosztó szavait.

Moszkva vélhetően felismerte a nyugati világban, Ukrajna támogatói közti fokozódó feszültséget, Zelenszkij elnök végletes harc a végső győzelemig – kerül, amibe kerül politikájának egyre vegyesebb fogadtatását. Végtére is naponta katonák százai halnak meg mindkét oldalon, a háború Ukrajna területén folyik, az ország jelentős része romokban hever. Ezt áruhiány (üzemanyagok), a hrivnya elértéktelenedése, a gazdasági élet drámai csökkenése kíséri. És ami a legfontosabb: nincs komoly esély rá, hogy Ukrajna ebből a háborúból katonailag győztesként kerüljön ki. Marad az egyetlen reális megoldásként a (keserű) kompromisszum?

Ami a Nyugatot illeti, Európa, az EU egésze, kiváltképpen a kulcshatalom Németország, beleértve a hármas berlini kormánykoalíciót – egyre kevésbé egységes. Berlinben a trikolór kormányszövetségben a Zöldek képviselik a legkeményebb vonalat, az ukrán vezetés politikája melletti, szinte kritikátlan kiállást, míg a koalíció vezető ereje, a szocdemek sokkal óvatosabbak, korántsem tanúsítanak ilyen blokkszerű egységet. Olaf Scholz kancellár sokáig tétovázott, gondolkodott, amíg elfogadta az Ukrajnának nyújtott német hadianyag-fegyverszállítást. Amivel egyébként a mai napig gondok vannak, és amiből új, nyugtalanító sarj fakadt, az Ukrajna-fegyverszállítás kapcsán a „körbecsere” – annak hozadéka, a német–lengyel feszültség. Ennek során a lengyelek átadták szovjet–orosz gyártmányú páncélosaik, más hadieszközeik egy részét az ukránoknak, hittek abban az ígéretben, hogy Németország korszerű német fegyverek szállításával kompenzálja őket.

Ideológia-politikai frontos is kiéleződtek a belnémet feszültségek.A német háborúpártiak kényelmes lakószobákban élnek– olvasható Hartmut Rosa német szociológus-politológus vitacikkének címe. És aki velük ellentétben nem hisz az oroszországiak elleni ukrán „végső győzelemig” elmélet kizárólagosságában és netán más álláspontot merészel képviselni, az defetista-pacifista – idézi Rosa a Zöldek egyik ideológusát, mára alt-Achtundsechzigert, Ralf Füchst. Az Achtundsechzigerek voltak akkoriban az „ifjú hatvannyolcasok”, az 1968-as lázadók, az akkoriban progresszívnek tartott, mára kétségessé fakult diákmozgalmak tagjai. Hozzájuk sorolható a maoista-kommunista mozgalmi miliőből indult, majd a Zöldeknél kikötött Ralf Füchs is.

Nemcsak a német kormánykoalíció, hanem az ellenzék is megosztott. A CSU elhatárolódott a testvérpárt, a CDU egyik elnökhelyettesétől, Michael Kretschmertől, Szászország miniszterelnökétől, aki Németországot az Ukrajna és az OF közötti konfliktusban a közvetítő, békecsináló szerepében láttatná szívesebben fegyverszállító helyett. A Zöldek mellett a német Die Linke (A Baloldal) is nekiment Kretschmernek, míg a szélsőjobboldali AfD kárörömmel konstatálta, hogy a szászországi kormányfő az ő oldalukra sodródott. A Die Linke-n belül is forgácsolódnak az erők: a luxusautón járó, extravagáns szépasszonynak titulált Sahra Wagenknecht párt-nevezetesség váratlanul Kretschmer álláspontja mellett tette le a voksot.


Moszkva arra számít, hogy a fokozódó gazdasági problémák, az oroszországi gázcsappolitika és annak ellenpárja, a gyorsan az orosz gáz nélküli világ sötétségébe való merész EU-fejesugrás, az energiaszűkösség, a drágulás, egyes esetekben élelmiszerhiány kiváltotta aggodalom Nyugat-Európában aláássák a messziről monolitnak tűnő feltétlen Ukrajna támogatást. Az OF számítása nem minden alap nélküli. Kijevben is érzik ezt. Nagyon nem használ az ügyüknek, hogy némelykor felesleges agresszivitással támadnak olyan témákban is a hírvivőkre, amelyekben ők maguk sárosak. Például az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek egy részének a feketepiacokon, az alvilág köreiben való felbukkanásában. Az erről szóló Europol-jelentésre Kijev indokolatlan ingerültséggel válaszolt, tagadva a tényeket.